U Općinu Martijanec stiže više od 31 tisuće eura za sadnju 60 stabala

vv | 31.5.2024. u 17:42h | Objavljeno u Našim krajem

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti raspisao je Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, a zahvaljujući kvalitetnoj i brzoj prijavi, Općini Martijanec odobreno je sufinanciranje projekta.

Naime, u sklopu poziva vrijednog 17 milijuna eura, dodjeljuju se sredstva lokalnim i regionalnim samoupravama za sufinanciranje radova, opreme i usluga za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja, a cilj je pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske. Među općinama koje su dobila sredstva je i Općina Martijanec kojoj je odobren iznos od 31.300,40 eura, odnosno 80 posto od ukupne vrijednosti projekta 39.125,50 eura s PDV-om. Radi se o sadnji stabala i ozelenjavanju na području općine. 

Načelniku Branimiru Nađu ugovor o sufinanciranju uručen je ovog petka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Korisnicima su ugovore dodijelili potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Načelnik Nađ tim je povodom istaknuo kako Općina Martijanec nastoji biti što "zelenija" općina, a ova sredstva svakako će pomoći u tom naumu. Ujedno je zahvalio Vladi RH i resornom ministarstvu te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na odobrenim sredstvima za provedbu projekta.

- Jedan od naših ciljeva u Općini je očuvanje našeg okoliša i prirode, kao i edukacija, prije svega najmlađih, koliko je bitno čuvati naš okoliš. Ovaj projekt dio je toga - zaključio je Nađ.