U Općini Visoko počinje sanacija županijske ceste Breznica - Visoko - Sudovec u vrijednosti 10,5 milijuna kuna

Napisao/la: VV -
U Općini Visoko počinje sanacija županijske ceste Breznica - Visoko - Sudovec u vrijednosti 10,5 milijuna kuna Foto: Općina Visoko

U Općini Visoko održana je sjednica Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Varaždinske županije na kojoj je najavljena investicija od 10,5 milijuna kuna, a odnosi se na sanaciju županijske ceste Breznica - Visoko - Sudovec. Riječ je o cesti koja je dobrim dijelom uništena zbog zatvaranja i preusmjeravanja prometa s državne ceste DC 22 od Možđenca do Sudovca.

Načelnik Dragutin Mateković istaknuo je da Općina Visoko u svojoj povijesti nije imala ovako velike investicije – od skoro 10-milijunskog iznosa za obnovu Društvenog doma do ovih novih 10 milijuna kuna koji će se u ovoj godini investirati u obnovu ceste koja je “žila kucavica” općine.

– Prekrasna je to vijest za stanovnike naše općine. Nakon višegodišnjih slanja dopisa Hrvatskim cestama i lobiranja za rekonstrukciju ove ceste koja je bila preopterećena kada je bila zatvorena cesta DC 22 Možđenec – Sudovec, konačno je stigla dobra vijest o 10,5 milijuna kuna vrijednoj investiciji Hrvatskih cesta. I ŽUC će također dijelom sufinancirati rekonstrukciju ove prometnice – rekao je načelnik Mateković i dodao da će rekonstrukcija značiti otežano prometovanje.

– Ali mi ćemo to sa zadovoljstvom prihvatiti, jer kad se cesta uredi neće više biti toliko udarnih rupa i povećat će se sigurnost sudionika u prometu. Osim toga, pri kraju je i sanacija klizišta na toj cesti, a riječ je o investicije većoj od 3 milijuna kuna – kazao je načelnik Općine Visoko.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački pojasnio je stanje u kojem je trenutno županijska cesta Vinično – Sudovec.

- Radi se o višegodišnjoj inicijativi ŽUC-a i Općine da se obnovi cesta koja je više godina bila dodatno opterećena prometom. On bi inače išao državnom cestom Možđenec-Sudovec, no godinama je promet išao po dionici Vinično-Visoko-Sudovec, te je ona bila preopterećena i dobrim dijelom uništena. Ovim potezom će se to riješiti jer su Hrvatske ceste dodijelile ŽUC-u 10,5 milijuna kuna za rekonstrukciju te županijske ceste, kako bi se ona vratila u stanje sigurno za odvijanje prometa – rekao je Osonjački najavivši da bi se rekonstrukcija trebala realizirati tijekom ove godine, iako o zahtjevnosti dovoljno govori podatak da se radi o dionici od 10 kilometara.
Inače, održavanje sjednica Upravnog vijeća ŽUC-a izvan Varaždina postala je redovna praksa, naglasio je predsjednik Upravnog vijeća Krešimir Horvat.
- Uveo sam takvu praksu da se članovi upoznaju sa stanjem na terenu. Ravnatelj i djelatnici upoznali su nas s problematikom i pokušavamo rješavati probleme na koje naiđemo. Danas je to 10,5 milijuna kuna za sanaciju ceste Vinično – Sudovec. Upravno vijeće prihvatilo je ovaj projekt i kreće se u sanaciju – istaknuo je Horvat te na doprinosu realizaciji inicijative zahvalio i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku.
Upravo je Stričak naglasio da “da bi se neko mjesto moglo razvijati gospodarski, turistički, demografski bitno je unapređivati komunalnu infrastrukturu. Uređene, sigurne i održavane ceste su preduvjet svega toga. Po tom pitanju smatram da ŽUC Varaždinske županije i s ovim malim proračunom radi dobro, a svaka kuna mu je dobrodošla. U proteklih godinu dana na tu je temu održano niz sastanaka u Hrvatskim cestama i ovih je dana došao pozitivan odgovor – Hrvatske ceste će s 10,5 milijuna kuna sudjelovati u obnovi ove ceste. Naravno da to raduje sve žitelje općine Visoko, ali i sve one koji će ovom cestom prometovati – izjavio je Stričak te napomenuo da realizacija ovog projekata nije samo pojedinačni slučaj, ovaj put vezan za Općinu Visoko.

– To je slučaj sa svim općinama i gradovima naše županije. Nema doslovno općine ili grada gdje s državne razine za njihove investicije ne dolaze financijska sredstva u iznosu od dva do tri njihova izvorna proračuna – zaključio je saborski zastupnik Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.