U Općini Veliki Bukovec kreće novi projekt vrijedan 655.000 kuna

VV | 30.3.2022. u 11:40h | Objavljeno u Našim krajem

U Velikom Bukovcu uskoro kreće još jedan važan projekt. Riječ je o izgradnji ograde i pješačke staze na mjesnom groblju, a Općina će projekt vrijedan 655.000 kuna prijaviti na natječaj LAG-a Izvor, odlučeno je u utorak na sjednici Općinskog vijeća.

U protekloj godini u Općini Veliki Bukovec realizirani su brojni važni projekti, a kako je naglasio načelnik Franjo Vrbanić, svi oni za cilj imaju povećanje kvalitete života njihovih mještana.

U 2021. godini u suradnji s Varaždinskom županijom i Općinom Mali Bukovec realiziran je projekt rekonstrukcije zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 13 milijuna kuna, a Općina Veliki Bukovec iz svog je proračuna izdvojila 1,5 milijuna kuna.

Kako je pojasnio načelnik Vrbanić, riječ je o važnom projektu zahvaljujući kojem je njihovim školarcima omogućeno pohađanje jednosmjenske nastave.

- Sretni smo što je naša osnovna škola konačno dobila novo ruho i da naši učenici mogu pohađati nastavu u jednoj smjeni. Učenici i nastavnici dobili su prekrasan novi prostor koji osigurava produženi boravak djece, a time i bolji društveni život općine - rekao je Vrbanić.

Jedan od realiziranih projekata je nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od gotovo 260.000 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. Uz to, rekonstruirano je raskrižje Dravske i Ulice Franje Sovića za što je izdvojeno gotovo 270.000 kuna, izgrađena je wifi mreža u vrijednosti od skoro 120.000 kuna, a u rujnu prošle godine započela je i izgradnja mosta preko rijeke Plitvice. Radovi bi trebali završiti u travnju, a vrijednost je 2 milijuna kuna.

Da Općina veliku pažnju pridaje mladima dokazuje i činjenica da je za rješavanje stambenog pitanja sedam mladih obitelji iz svog proračuna izdvojila preko 70.000 kuna.

- S obzirom da je danas mladima najveći problem rješavanje stambenog pitanja, Općina Veliki Bukovec nastoji im pomoći kako bi što lakše došli do svoje prve nekretnine i na kraju ostali živjeti na našem području. Ovakvim i sličnim mjerama želimo potaknuti demografsku obnovu Velikog Bukovca - poručio je načelnik Vrbanić.

Zahvaljujući sufinanciranju dijela cijene javne usluge prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada mještani Općine Veliki Bukovec ne plaćaju veću cijenu javne usluge. S obzirom na ruralni karakter općine, većina mještana sama kompostira biootpad, a mobilno reciklažno dvorište koje je sa svojim radom započelo 2019. godine dostupno im je tri puta godišnje. Ukupna količina miješanog komunalnog otpada u 2021. godini iznosila je 92,98 tona, a udio odvojeno prikupljenog je 45,65 posto.

Na sjednici Općinskog vijeća bilo je riječi i o planu djelovanja u području prirodnih nepogoda. Kako je naglašeno, u 2021. godini na području Velikog Bukovca nisu proglašene prirodne nepogode, a zaključeno je kako je potrebno u većoj mjeri osiguravati imovinu što bi imalo pozitivne učinke na gospodarstvo. Općina Veliki Bukovec će, kao i do sada, nastaviti s provođenjem preventivnih mjera.

Općinsko vijeće donijelo je odluku o osnivanju i imenovanju četveročlanog Stručnog povjerenstva za izradu prijedloga grba i zastave Općine Veliki Bukovec čiji zadaci su pripremiti povijesno utemeljene prijedloge grba i zastave općine. Naime, Općina Veliki Bukovec jedina je u Varaždinskoj županiji bez svog grba i zastave, a pokrenutim postupkom dobila bi ga do Dana Općine u listopadu.

veliki_bukovec_vijece_2.JPG

veliki_bukovec_vijece_3.JPG

veliki_bukovec_vijece_4.JPG

veliki_bukovec_vijece_5.JPG

veliki_bukovec_vijece_6.JPG

veliki_bukovec_vijece_7.JPG