U Općini Trnovec Bartolovečki kreće jedan od najvažnijih projekata u njenoj povijesti

vv | 2.9.2024. u 14:59h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Trnovec Bartolovečki kreće izgradnja dječjeg vrtića u vrijednosti od čak 5,6 milijuna eura čiji je cilj osigurati dovoljan broj mjesta za svu djecu s područja općine, čime bi se značajno smanjile liste čekanja. Ugovor za početak gradnje u ponedjeljak je potpisan u prostorima Općine.

Da podsjetimo, Općina Trnovec Bartolovečki javila se na natječaj u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, gdje je ostvarila pravo na dodjelu sredstava od 1.146.000 eura za izgradnju novog dječjeg vrtića, dok će se ostatak sredstava, prema odluci Općinskog vijeća, osigurati iz drugih izvora ili kreditnog zaduženja. Naime, cilj je mladim obiteljima osigurati najbolju moguću vrtićku i predškolsku skrb za njihove mališane.

- Vjerujemo da ćemo još preko određenih fondova ili natječaja resornih ministarstava osigurati potrebna sredstva. Isto tako, Općina Trnovec Bartolovečki raspolaže dijelom vlastitih sredstava, a zatražili smo i kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi nas mogla popratiti u realizaciji ovog projekta, za što smo odobrenje dobili i od Općinskog vijeća – izjavila je načelnica Verica Vitković.

Vrijednost radova je 4.750.000 eura, a ukupna vrijednost cijelog vrtića s unutarnjim i vanjskim opremanjem iznosi 5,6 milijuna eura.

- Očekujemo da ćemo krajem jeseni, u rujnu ili početkom listopada, započeti radove. Rok za izvođenje građevinskih radova je 12 mjeseci, tako da očekujemo da krajnji rok za građevinske radove bude do 31. prosinca iduće godine. Nakon toga uslijedit će unutarnje i vanjsko opremanje – nadodala je načelnica Vitković.

Kapacitet novog vrtića bit će 200 djece, što bi trebalo zadovoljiti potrebe u općini.

- Trenutno imamo u predškolskom odgoju i obrazovanju 287 naše djece. Moram podsjetiti da na području naše općine imamo još jedan privatni vrtić sa svojim kapacitetima i dio roditelja možda želi svoju djecu odvesti u neki drugi vrtić koji im je dostupniji zbog njihovih poslovnih obveza, odnosno putovanja na radno mjesto – pojasnila je načelnica. Darko Varga, direktor tvrtke Mepro koja u partnerstvu s tvrtkom Singra izvodi građevinske radove, naglasio je iskustvo i pouzdanost tvrtke.

- Ovo nam je peti ugovor za izgradnju vrtića u posljednjih nekoliko godina, a četiri smo već uspješno završili na vrijeme. Uvjereni smo da će i ovaj projekt biti dovršen u roku i uz dobru suradnju s Općinom - zaključio je Varga.

Na potpisivanju su bili i drugi predstavnici ustanova i tvrtki uključeni u proces izrade projekta gradnje dječjeg vrtića u Trnovcu među kojima i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović.