U Općini Sračinec predstavljeni projekti prevencije raka dojke i prostate Foto: Općina Sračinec

U Općini Sračinec predstavljeni projekti prevencije raka dojke i prostate

Varaždinske vijesti | 23.5.2019. u 08:59h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na konferenciji za medije u utorak predstavljeni su projekti prevencije raka dojke i raka prostate, koji se već godinama odvijaju u općini Sračinec.

- Naši su projekti vjerojatno jedinstveni u Hrvatskoj i svakako zaslužuju veću pažnju od one koju dobivaju. Prije više od 15 godina počeli smo s preventivnim pregledima žena radi prevencije raka dojke, akciju je tada vodila Darinka Kovačić. U zadnjih pet godina projekt vodi Karmela Majcen sa svojim vrijednim suradnicama. Prije tri godine u ovu humanu akciju uključili smo i muškarce, kroz preventivne preglede radi ranog otkrivanja raka prostate. Troškove pregleda u oba projekta u potpunosti snosi Općina Sračinec, a radi se o iznosu od oko 100.000 kuna godišnje. Iznos naravno ovisi o broju naših mještana koji se uključe u akciju, tj. broju pregleda. U ime Općine Sračinec upućujem veliku zahvalu kolegici Karmeli Majcen i ostalim uključenima u ovu akciju. Za puno stvari u životu novac nije dovoljan - mogli bismo mi izdvojiti i više sredstava za ovu namjenu, ali rezultatane bi bilo bez predanog volonterskog rada i velikog truda i ljubavi koju žene koje su danas s nama ulažu u ovu akciju - istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

U prvim godinama provođenja akcije ranog otkrivanja raka dojke sudjelovalo je pedesetak žena, a taj se broj u ovoj godinu popeo na oko 300. Kod muškaraca se akcija provodi tri godine, prve godine ih je pregledu pristupilo 130, prošle 75, a ove godine više od 150. Osim prvog pregleda, Općina Sračinec financira i dodatne preglede osobama kod kojih se utvrdi sumnja u početak bolesti.

- Prije pet godina smo počeli s oko 130 žena, a prošle godine je mogućnost pregleda iskoristilo oko 300 žena. Znamo da su bolesti poput raka dojke i raka prostate izlječive u velikom postotku, no preduvjet za to je njihovo rano otkrivanje. Imali smo više slučajeva u kojima smo na vrijeme otkrili razvijanje bolesti. Žene kojima je otkrivena "kvržica" omogućena je i citopunkcija, isto tako u sklopu ove akcije. Kako je već rečeno, u zadnje tri godine imamo i akciju ranog otkrivanja raka prostate. I u toj smo akciji imali nekoliko slučajeva povišenih tumorskih markera, koji ne znače automatski da osoba ima rak, ali su određeni indikator. Osim vađenja krvi, muškarci su pristupili i ultrazvučnom pregledu prostate. Ovaj veliki i opsežni posao ne obavljam sama pa zahvaljujem kolegicama Brankici Bešenić, Silviji Vadla i Stanki Miko - rekla je Karmela Majcen, predsjednica Mjesnog odbora Sračinec i predsjednica Ženske inicijative HNS-a općine Sračinec, medicinska sestra.

Karmela_Majcen_20190522-11_04_25-IMG_3707.jpg

20190522-11_01_22-IMG_3693.jpg

20190522-11_00_38-IMG_3680.jpg