U Općini Sračinec predstavljeni projekti prevencije raka dojke i prostate Foto: Općina Sračinec

U Općini Sračinec predstavljeni projekti prevencije raka dojke i prostate

Varaždinske vijesti | 23.5.2019. u 08:59h | Objavljeno u Našim krajem

Na konferenciji za medije u utorak predstavljeni su projekti prevencije raka dojke i raka prostate, koji se već godinama odvijaju u općini Sračinec.

- Naši su projekti vjerojatno jedinstveni u Hrvatskoj i svakako zaslužuju veću pažnju od one koju dobivaju. Prije više od 15 godina počeli smo s preventivnim pregledima žena radi prevencije raka dojke, akciju je tada vodila Darinka Kovačić. U zadnjih pet godina projekt vodi Karmela Majcen sa svojim vrijednim suradnicama. Prije tri godine u ovu humanu akciju uključili smo i muškarce, kroz preventivne preglede radi ranog otkrivanja raka prostate. Troškove pregleda u oba projekta u potpunosti snosi Općina Sračinec, a radi se o iznosu od oko 100.000 kuna godišnje. Iznos naravno ovisi o broju naših mještana koji se uključe u akciju, tj. broju pregleda. U ime Općine Sračinec upućujem veliku zahvalu kolegici Karmeli Majcen i ostalim uključenima u ovu akciju. Za puno stvari u životu novac nije dovoljan - mogli bismo mi izdvojiti i više sredstava za ovu namjenu, ali rezultatane bi bilo bez predanog volonterskog rada i velikog truda i ljubavi koju žene koje su danas s nama ulažu u ovu akciju - istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

U prvim godinama provođenja akcije ranog otkrivanja raka dojke sudjelovalo je pedesetak žena, a taj se broj u ovoj godinu popeo na oko 300. Kod muškaraca se akcija provodi tri godine, prve godine ih je pregledu pristupilo 130, prošle 75, a ove godine više od 150. Osim prvog pregleda, Općina Sračinec financira i dodatne preglede osobama kod kojih se utvrdi sumnja u početak bolesti.

- Prije pet godina smo počeli s oko 130 žena, a prošle godine je mogućnost pregleda iskoristilo oko 300 žena. Znamo da su bolesti poput raka dojke i raka prostate izlječive u velikom postotku, no preduvjet za to je njihovo rano otkrivanje. Imali smo više slučajeva u kojima smo na vrijeme otkrili razvijanje bolesti. Žene kojima je otkrivena "kvržica" omogućena je i citopunkcija, isto tako u sklopu ove akcije. Kako je već rečeno, u zadnje tri godine imamo i akciju ranog otkrivanja raka prostate. I u toj smo akciji imali nekoliko slučajeva povišenih tumorskih markera, koji ne znače automatski da osoba ima rak, ali su određeni indikator. Osim vađenja krvi, muškarci su pristupili i ultrazvučnom pregledu prostate. Ovaj veliki i opsežni posao ne obavljam sama pa zahvaljujem kolegicama Brankici Bešenić, Silviji Vadla i Stanki Miko - rekla je Karmela Majcen, predsjednica Mjesnog odbora Sračinec i predsjednica Ženske inicijative HNS-a općine Sračinec, medicinska sestra.

Karmela_Majcen_20190522-11_04_25-IMG_3707.jpg

20190522-11_01_22-IMG_3693.jpg

20190522-11_00_38-IMG_3680.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci