U okviru projekta „Zaželi” trnovečke gerontodomaćice brinu se o 12 korisnika s područja općine

Varaždinske vijesti | 1.8.2024. u 08:31h | Objavljeno u Našim krajem

Društvo osoba s invaliditetom Varaždin provodi četvrtu fazu projekta „Zaželi”. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ove godine na projektu su zaposlene dvije gerontodomaćice s područja Općine Trnovec Bartolovečki – Gordana Magić i Snježana Ružić koje već od ranije imaju iskustvo rada sa starijim osobama i osobama s invaliditetom. Osim dviju gerontodomaćica, Društvo godinama zapošljava vozača – osobu s invaliditetom s područja općine Trnovec Bartolovečki, a putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaposlilo je i osobu s invaliditetom koja je u Društvu stekla svoje prvo radno iskustvo.

Načelnica Verica Vitković zahvalila je Društvu osoba s invaliditetom Varaždin koje je u program „Zaželi” uključilo i 12 krajnjih korisnika s područja Općine Trnovec Bartolovečki.

– Vrijednost ovoga projekta već je dokazana. Krajnjim korisnicima pomoć gerontodomaćica od neizmjerne je važnosti, a drago mi je da su u projekt uključene i osobe s trnovečkog područja i da će naši stariji i nemoćni sumještani dobiti pomoć kakvu zaslužuju – poručila je načelnica Vitković.

Naime, posao svake gerontodomaćice je organiziranje prehrane, odnosno pomoć u pripremi obroka i nabavi hrane, zatim obavljanje kućanskih poslova kao što je pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode i ogrjeva, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština te održavanje osobne higijene korisnika, odnosno pomoć u oblačenju, svlačenju i kupanju te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Dodajmo da se, osim usluge pomoći u kući, korisnicima jednom mjesečno isporučuje paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.