U Novom Marofu kreće izgradnja reciklažnog dvorišta, radovi vrijedni 2,3 milijuna kuna

MGA/VV | 31.7.2020. u 08:24h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof započinje s realizacijom još jednog velikog projekta, izgradnjom reciklažnog dvorišta, kojim će se povećati komunalni standard na području grada, ali i pridonijeti još uspješnijem gospodarenju otpadom. Ugovor o izvođenju radova i opremanju reciklažnog dvorišta „Novi Marof” gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao je u četvrtak s Danijelom Risekom iz tvrtke Hidroing d.d., a ugovor za uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu s Ivicom Mrazom iz tvrtke Bomra d.o.o.

- Uz sanaciju odlagališta otpada „Čret”, ovo je na području zbrinjavanja otpada druga velika investicija u Novom Marofu. Reciklažno dvorište vrlo je važno za naše građane za poboljšanje i povećanje mogućnosti odvajanja samog otpada. Nalazit će se u našoj poduzetničko-gospodarskoj zoni iza autobusnog kolodvora, na jednoj lako dostupnoj lokaciji građanima. Bit će smješteno do budućeg poslovnog objekta naše tvrtke Novokom, tako da će upravljanje i nadzor biti na nivou – rekao je gradonačelnik Jenkač. Ukupna cijena ugovorenih radova i opremanja s porezom na dodanu vrijednost iznosi 2.319.490,86 kuna, a rok završetka je 4 mjeseca, dok cijena usluge nadzora i koordinacije iznosi 92.250 kuna.

- Projekt je sufinanciran europskim sredstvima preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s 85%, dok Ministarstvo zaštite okoliša sudjeluje u financiranju s 10%. Javili smo se i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova za sufinanciranje projekata financiranih preko EU sredstava, tako da vjerujemo da ćemo 100% reciklažnog dvorišta isfinancirati vanjskim sredstvima – rekao je gradonačelnik Novog Marofa.

Pravilno i uspješno gospodarenje otpadom te ustrajnost na zaštiti okoliša prioritet je Grada, pa se tako uz sanaciju odlagališta Čret i izgradnju reciklažnog dvorišta nabavljaju i nove kante za odvajanje otpada na kućnom pragu, a kontinuirano se radi i na edukaciji stanovništva.