U Muzeju planinarstva predstavljena karta prve službene ivanečke turističke šetnice

V.V. | 1.3.2018. u 11:24h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca u subotu je, 24. veljače, u Muzeju planinarstva predstavljena karta prve ivanečke turističke šetnice. Riječ je o Ivanečkoj mlinarskoj šetnici, tematski vezanoj uz priču o 20 mlinova koji su se nekad vrtjeli na cijelom toku potoka Bistrice koji protječe kroz Ivanec, od Prigorca pa sve do ušća u Bednju. Iako je od toga blaga – koje nije bilo samo kulturno, već i gospodarsko jer u stara vremena žito i kukuruz su na „meljavu“ u Ivanec vozili iz cijele varaždinske regije – danas malo ostalo, Turistička zajednica u suradnji s Gradom aktivno radi na tome da mlinovi ostanu živjeti u sjećanju Ivančana.

Samostalni projekt, ali i dio cjeline

I ne samo to. Kako je na predstavljanju karte naglasio voditelj TZ-a i autor cijelog projekta Boris Jagetić Daraboš, s nekolicinom vlasnika koji su mlinove dobili u nasljedstvo te ih sačuvali do danas, dogovara se njihova revitalizacija. Na skupu u Muzeju planinarstva podsjetio je što je sve dosad napravljeno na projektu mlinova: na gotovo svim lokacijama postavljene su interpretacijske ploče o mlinovima, a o njima je izdana posebna knjiga i brošura. Postavljene su i ploče Ivanečke mlinarske šetnice, a sada je izrađena i dvojezična turistička karta šetnice koja sadrži lokacije i opise svih mlinova, servisne podatke za turiste te tehnički opis šetnice.

Tabla na Zganom vinu P1040720

- Želja nam je upoznati posjetioce s jednom važnom granom gospodarstva koja je nekada imala značajnu ulogu u Ivancu, ali i u Varaždinskoj županiji. Nakon postavljanja dvojezičnih interpretacijskih ploča na svim lokacijama nekadašnjih mlinova, ubrzano nastavljamo s daljnjim fazama projekta. Temeljem sve većih upita za posjet mlinarskih lokaliteta, svakako je bilo potrebno što hitnije napraviti i ostale materijale koji će omogućiti posjet svim interesnim skupinama. Prije svega, kvalitetno snalaženje i sigurno kretanje prostorom s prisutnim sadržajima same šetnice, ukazao je Jagetić Daraboš, napominjući da je ovo samostalan projekt s nekoliko faza realizacije, ali može i treba biti integralni dio srodnih projekata, poput osmišljavanje vinogradarske, planinarske, obrtničke, fotografske, zimske šetnice…

Nakon opsežnih priprema i zadovoljavanja svih zakonski propisanih uvjeta, kako je dodao, osmišljen je inovativan i kreativan, a nadasve zanimljiv način pripreme i tisak same karte šetnice.

Prvi komplet karata gradonačelniku

- Budući da je mlinarska šetnica dio planinarske staze, slijedi nastavak ovog projekta i njegovo povezivanje s planinarstvom koje ove godine u Ivancu slavi 120. obljetnicu. Na pojedinim mjestima postavit ćemo klupe te ploču s kartom planinarskih putova, drvene putokaze u šumskom pojasu, smeđu turističku signalizaciju i dr. Na web stranici TZ-a dostupnim ćemo učiniti aplikacije za mlinove, šetnicu i virtualne šetnje – najavio je B. Jagetić Daraboš.

Autor projekta Boris Jagetic Darabos DSC 4017

Upućujući mu čestitke na dugogodišnjem radu kojim nekadašnju baštinu otima zaboravu, gradonačelnik Milorad Batinić, koji je dobio prvi komplet novih karata, pozdravio je namjeru revitalizacije pojedinih mlinova te izrazio potporu Grada takvim nastojanjima.

Skup je pozdravila i v. d. ravnateljice muzeja Marina Držaić. Nakon što je Vesna Štruklec, kći nekadašnjeg mlinara Antuna Levanića, odjevena u narodnu nošnju, iz mlinarske korpice nazočnima podijelila karte, druženje je nastavljeno uz specijalitete domaće kuhinje koje su pripremile članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

Skupu se pridružilo i više desetaka učenika i građana, koji su uoči predstavljanje karte u dvosatnoj šetnji obišli nekoliko lokacija mlinova. Vodič im je bila prof. Mirjana Bračko, licencirani turistički vodič, a time je ujedno Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin obilježilo Međunarodni dan turističkih vodiča. Prilikom obilaska izletnike su dočekala iznenađenja – vlasnici mlinova su ih počastili vrućim zljevkama te friškim domaćim kolinjskim specijalitetima, odnosno prezentirali proizvodnju brašna. Riječ je o mlinovima Antuna Levanića i Mate Friščića o kojemu se brinu nasljednici, obitelj Friščić Kreše. Na njihov poticaj dogovoreno je da se ovaj mlin u budućem razdoblju stavi u turističke i kulturne svrhe. Radi se o izuzetno očuvanom mlinu s svim prisutnim originalnim postrojenjima iz razdoblja 19/20 stoljeće.

Karta prve šetnice

Karta je tiskana na kvalitetnom papiru, rasklopiva u nekoliko dijelova, odnosno prilagođena tako da svakom posjetitelju zauzima malo prostora jer je sklopiva pa stane u džep ili ruksak.

Na prvoj strani karte je jasno obilježena trasa šetnice s prisutnim lokalitetima i fotografijama. Tu su i sve opće važne informacije s kontaktima. Inovativnost se vidi u tome što su nabrojeni i na karti obilježeni svi gospodarski subjekti (trgovine, ugostiteljski objekti, ustanove, OPG, ljekarne, bankomati ….), koji se nalaze u neposrednoj blizini šetnice, ali i šire. Radi lakšeg snalaženja, karta je podijeljena poljima koja su označena brojkama i slovima. Podlogu čini orto foto karta grada Ivanca, koju je ustupio Grad.
Druga strana karte sadrži dvojezični opis (hrvatski i engleski) svakog mlinarskog lokaliteta uz fotografije, ali i sinergiju Ivančice i potoka Bistrice.

Na karti je i tehnički opis šetnice: dužina(6500 m), nadmorska visina svakog mlina i potrebno okvirno vrijeme obilaska jer su se u TZ grada Ivanca vodili načelima Međunarodne zdravstvene organizacije glede optimalne dužinu šetnice.

Pisma pohvale

U TZ grada Ivanca naglašavaju da ih posebno to što je projekt naišao na pozitivan odjek izvan ivanečkog kraja, što potvrđuje i pisma pohvale, među kojim je i od obitelji Mire i Zlatka Smerke.
…Od srca čestitamo. Knjiga, uz kartu, projekti su na tragu novih turističkih tokova, ali ujedno i poticaj da prošlost i kulturnu baštinu počinjemo gledati s poštovanjem, te da sačuvamo i zaštitimo za budućnost i ono malo što je od te baštine ostalo, kako nam se ne bi dogodilo da imamo baštinu, a nemamo baštinika. Posebnost ovog “mlinarskog puta” su estetski, sadržajno i vizualno osmišljene interpretacijske ploče s posebnim težištem na izuzetnoj fotodokumentaciji koja je prešla okvire dokumentarnosti, te je na neki način umjetnička slika mlinova, ljudi, pejzaža, etnografskih predmeta, jednom riječju svjedok je opstojnosti i života ivanečkih seoskih zajednica na bistričkim prostorima….“