U Muzeju planinarstva Ivanec otvorena izložba ratnih fotografija 104. brigade Hrvatske vojske

VV | 17.9.2021. u 18:42h | Objavljeno u Našim krajem

U Muzeju planinarstva Ivanec jučer je svečano otvorena izložba fotografija „Ratni put 104. brigade ZNG-a Varaždin“. Izložba je nastala kao zajednički projekt Udruge pripadnika 104. brigade i Državnog arhiva u Varaždinu, a prvi put javnost je ima prilike vidjeti upravo u Ivancu i to povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka brigade te oslobađanja vojnih objekata na Ivančici.

Pokrovitelj joj je Grad Ivanec, koji je i novčano podupire.

Riječ je o velikoj izložbi na kojoj je, na oko 30 panoa, izloženo 120 fotografija koje prate ratni put 104. brigade, a koje su snimili Branko Težak, Pjer Jagetić, Mladen Genc, Darko Gorenak, Josip Levatić, Krešo Đurić, Ivan Levatić, Krešo Novinc, Marijan Huzjak, VTV televizija i pojedini pripadnici 104. brigade ZNG-a Varaždin te ih ustupili za ovu priliku.

U ime organizatora izložbe, Udruge 104. brigade – Kluba Ivanec, okupljene goste i uzvanike pozdravio je Miljenko Grudiček.

- Često slušamo priče o Domovinskom ratu, od kojih su neke iskrivljene, a neke zlonamjerne. Neka ove fotografije, a ne priče, govore za sebe! Neka svjedoče u kakvom smo vremenu i okruženju bili i što smo sve proživjeli! Unatoč tomu što je sve teže prikupiti materijale i fotografije iz toga vremena, želja nam je da u suradnji s našim partnerom, Državnim arhivom u Varaždinu, skupimo još više materijala i da ih publiciramo u novoj knjizi o 104. brigadi, kroz koju je prošlo oko 12.000 branitelja iz naše županije – naglasio je Grudiček.

Zahvalio je svima koji su pomogli održavanju izložbe – Ministarstvu kulture i medija, Varaždinskoj županiji, Gradu Ivancu i djelatnicama gradske uprave, Gradu Varaždinu kao i Kruni Sudecu, Ivanu Geciju - Ići, Mirku Drušku, Ani Škriljevečki i Zlatku Mošmondoru.

Izložbu je predstavio izaslanik ministrice kulture prof. Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, te izrazio želju i namjeru da u suradnji sa 104. brigadom nastavi rad na prikupljanju građe o njenom ratnom putu.

- Takva dokumentacija onemogućit će sadašnje, ali i buduće manipulatore, koji žrtvu žele pretvoriti u agresora, a agresora u žrtvu. I ono što je najvažnije, ona će i mladima omogućiti da shvate što je Domovinski rat doista bio i što su njihovi očevi i djedovi učinili u tom ratu za njih i njihovu budućnost – naglasio je Hrelja.

- Ova izložba pokazuje kako su golobradi mladići stasali u ratnike. I ujedno, zašto su izložili, a mnogi od njih (u Domovinskom ratu poginulo je 30 pripadnika 104. brigade) i položili svoje živote za domovinu – istaknuo je u svom obraćanju Josip Krtanjek, izaslanik varaždinskog župana.

Ističući kako fotografije snimljene prije 30 godina izazivaju niz uspomena, gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je kako su one snažan dokument vremena i svjedočanstvo otpora i borbe u ratu koji nismo željeli, ali nam je bio nametnut.

- Upravo zbog toga, ovakve su nam izložbe potrebne. Jer ako pisanih tragova nema, mnoge stvari padaju u zaborav. Drago mi je što je ova izložba realizirana i što je ovaj značajan projekt na tragu prijedloga koji ističem i na koji pozivam već nekoliko godina, a to je izdavanje posebne publikacije koja bi bila fokusirana na doprinos branitelja ivanečkoga kraja stvaranju slobodne i suverene Hrvatske – naglasio je gradonačelnik Batinić.

Izložbu je otvorio ratni zapovjednik 104. brigade Ivan Rukljić, pukovnik u miru.

- Kad smo svojedobno predstavljali Monografiju o 104. brigadi HV-a, također je bila priređena izložba fotografija o njenom ratnom putu, ali je bila daleko skromnija od ove. Stoga upućujem veliko hvala organizatoru, pokrovitelju i svima koji su na bilo koji način pridonijeli njenoj realizaciji – istaknuo je, među ostalim, pukovnik Rukljić.

Naglasio je da je ova izložba pravi način da se Domovinski rat predstavi školskoj djeci, uz osvrt da je ona ujedno i poruka „onima koji su u tim danima bili negdje u zaleđu ili preko granice, a nakon toga su sebe počeli gurati u prvi plan, ali je to već jedna druga priča“.

Izložba u ivanečkome Muzeju planinarstva ostaje otvorena mjesec dana, a nakon toga bit će prikazana i u drugim gradovima Varaždinske županije i šire.

Galerija slika