U Muzeju planinarstva Ivanec otvorena izložba ratnih fotografija 104. brigade Hrvatske vojske

VV | 17.9.2021. u 18:42h | Objavljeno u Našim krajem

U Muzeju planinarstva Ivanec jučer je svečano otvorena izložba fotografija „Ratni put 104. brigade ZNG-a Varaždin“. Izložba je nastala kao zajednički projekt Udruge pripadnika 104. brigade i Državnog arhiva u Varaždinu, a prvi put javnost je ima prilike vidjeti upravo u Ivancu i to povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka brigade te oslobađanja vojnih objekata na Ivančici.

Pokrovitelj joj je Grad Ivanec, koji je i novčano podupire.

Riječ je o velikoj izložbi na kojoj je, na oko 30 panoa, izloženo 120 fotografija koje prate ratni put 104. brigade, a koje su snimili Branko Težak, Pjer Jagetić, Mladen Genc, Darko Gorenak, Josip Levatić, Krešo Đurić, Ivan Levatić, Krešo Novinc, Marijan Huzjak, VTV televizija i pojedini pripadnici 104. brigade ZNG-a Varaždin te ih ustupili za ovu priliku.

U ime organizatora izložbe, Udruge 104. brigade – Kluba Ivanec, okupljene goste i uzvanike pozdravio je Miljenko Grudiček.

- Često slušamo priče o Domovinskom ratu, od kojih su neke iskrivljene, a neke zlonamjerne. Neka ove fotografije, a ne priče, govore za sebe! Neka svjedoče u kakvom smo vremenu i okruženju bili i što smo sve proživjeli! Unatoč tomu što je sve teže prikupiti materijale i fotografije iz toga vremena, želja nam je da u suradnji s našim partnerom, Državnim arhivom u Varaždinu, skupimo još više materijala i da ih publiciramo u novoj knjizi o 104. brigadi, kroz koju je prošlo oko 12.000 branitelja iz naše županije – naglasio je Grudiček.

Zahvalio je svima koji su pomogli održavanju izložbe – Ministarstvu kulture i medija, Varaždinskoj županiji, Gradu Ivancu i djelatnicama gradske uprave, Gradu Varaždinu kao i Kruni Sudecu, Ivanu Geciju - Ići, Mirku Drušku, Ani Škriljevečki i Zlatku Mošmondoru.

Izložbu je predstavio izaslanik ministrice kulture prof. Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, te izrazio želju i namjeru da u suradnji sa 104. brigadom nastavi rad na prikupljanju građe o njenom ratnom putu.

- Takva dokumentacija onemogućit će sadašnje, ali i buduće manipulatore, koji žrtvu žele pretvoriti u agresora, a agresora u žrtvu. I ono što je najvažnije, ona će i mladima omogućiti da shvate što je Domovinski rat doista bio i što su njihovi očevi i djedovi učinili u tom ratu za njih i njihovu budućnost – naglasio je Hrelja.

- Ova izložba pokazuje kako su golobradi mladići stasali u ratnike. I ujedno, zašto su izložili, a mnogi od njih (u Domovinskom ratu poginulo je 30 pripadnika 104. brigade) i položili svoje živote za domovinu – istaknuo je u svom obraćanju Josip Krtanjek, izaslanik varaždinskog župana.

Ističući kako fotografije snimljene prije 30 godina izazivaju niz uspomena, gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je kako su one snažan dokument vremena i svjedočanstvo otpora i borbe u ratu koji nismo željeli, ali nam je bio nametnut.

- Upravo zbog toga, ovakve su nam izložbe potrebne. Jer ako pisanih tragova nema, mnoge stvari padaju u zaborav. Drago mi je što je ova izložba realizirana i što je ovaj značajan projekt na tragu prijedloga koji ističem i na koji pozivam već nekoliko godina, a to je izdavanje posebne publikacije koja bi bila fokusirana na doprinos branitelja ivanečkoga kraja stvaranju slobodne i suverene Hrvatske – naglasio je gradonačelnik Batinić.

Izložbu je otvorio ratni zapovjednik 104. brigade Ivan Rukljić, pukovnik u miru.

- Kad smo svojedobno predstavljali Monografiju o 104. brigadi HV-a, također je bila priređena izložba fotografija o njenom ratnom putu, ali je bila daleko skromnija od ove. Stoga upućujem veliko hvala organizatoru, pokrovitelju i svima koji su na bilo koji način pridonijeli njenoj realizaciji – istaknuo je, među ostalim, pukovnik Rukljić.

Naglasio je da je ova izložba pravi način da se Domovinski rat predstavi školskoj djeci, uz osvrt da je ona ujedno i poruka „onima koji su u tim danima bili negdje u zaleđu ili preko granice, a nakon toga su sebe počeli gurati u prvi plan, ali je to već jedna druga priča“.

Izložba u ivanečkome Muzeju planinarstva ostaje otvorena mjesec dana, a nakon toga bit će prikazana i u drugim gradovima Varaždinske županije i šire.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci