Direktor Varkoma Željko Bunić (lijevo) i načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić na današnjoj prezentaciji projekta Foto: Dražen Novosel

U Ljubešćici počeo projekt od 6,7 milijuna kuna, koji će omogućiti 547 novih priključaka na vodovod

| 28.4.2020. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Prezentacijom na Ljubeškom trgu, u nazočnosti načelnika Općine Ljubešćica Nenada Horvatića i direktora Varkoma Željka Bunića, danas je označen početak projekta Izgradnja distributivne vodovodne mreže naselja Ljubešćica, Rakovec i Kalnička Kapela“, ukupne vrijednosti 6.748.250,00 kuna. Sredstva će se financirati u sto postotnom iznosu kroz bespovratna sredstva iz fondova EU unutar mjere 7„Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz programa rurilnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014- 2020.

Očekivani rezultati projekta, koji ima rok provedbe od 24 mjeseca, odnose se na izgrađenu distributivnu vodovodnu mrežu koja se sastoji od 29 vodovoda ukupne površine od 9.111 metara u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička, a čime će se osigurati odgovarajuća količina vode i adekvatni pogonski tlakovi za sve potrošače smještene na predmetnom području, te osigurana dobava vode iz vodoopskrbnog sustava Regionalnog vodovoda Varaždin.

Glavna ciljna skupina projekta su stanovnici naselja Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička koji će se spojiti na novoizgrađenu mrežu te kojima bi se osigurala odgovarajuće količina vode. Krajnji korisnici izgradnje ovog projekta su svi postojeći i budući korisnici smješteni u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička kojim će biti omogućeno da si na jednostavan i kvalitetan način osiguraju pitku vodu te kojima će se kroz navedeno ulaganje podići životni standard, ujedno će se i smanjiti is vremenom nestati potreba za postojanjem bunara kao izvora pitke vode.

- Riječ je oko 1650 žitelja tih naselja. Završetkom ovog projekta gotovo 97 posto svih žitelja općine Ljubešćice imat će priključak na vodoopskrbni sustav. Zahvala ide i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na čelu sa ravnateljicom Matildom Copić koja nam je uvijek bila na raspolaganju, kao i djelatnici Agencije. Zahvaljujem se poduzeću Varkom i direktoru Buniću na iznimnoj suradnji. Osim ovog projekta
mi sudjelujemo i na projektu izgradnje vodovoda u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica, zatim izgradnji pročistača u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica kao i izradi glavni projekta za izgradnju kanalizacijskog sustava općine Ljubešćica. Riječ je o investicijama od nekoliko desetaka milijuna koje su pred nama. Hvala i Hrvatskim Vodama koje nas prate u ovim projektima sa visokim postotkom sufinanciranja od čak 80 posto - naglasio je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

Nakon što je Općina Ljubeščica u ožujku 2019. godine primila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU u iznosu od 7.862.362,52 kn za izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Ljubeščica, ovo je drugi ugovor u proteklih 15 mjeseci kojim ulažemo dodatnih 6.748.250,00 kuna na području općine Ljubešćica. Općina Ljubešćica je samo u 2019. i 2020, godini uspjela povući 14.610.612,52 kuna iz strukturmih fondova EU.

Ulaganje u izgradnju distributivne mreže u Općini Ljubešćica i to u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička ima za glavni cilj doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju Općine Ljubešćica, posebno naselja Ljubešćica. Rakovec i Kapela Kalnička. Investicija bi trebala pozitivno utjecati na povećanje životnog standarda te bi se riješio problem opskrbe pitkom vodom i osigurale odgovarajuće količine vode za sve potrošače smještene na tom području.

Nositelj investicije je Varkom, izvođač radova varaždinska tvrtka Nigrad, a nadzor radova povjeren je Pre-comu.

ljv1_r.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci