U ivanečkom naselju Bedencu u tijeku je gradnja sustava sanitarne kanalizacije vrijedna 4,36 milijuna kuna

Napisao/la: MGA/VV -
U ivanečkom naselju Bedencu u tijeku je gradnja sustava sanitarne kanalizacije vrijedna 4,36 milijuna kuna Foto: Foto: B. Težak

Nastavljeni su radovi (započeti 2018. godine) na realizaciji jednog od najvećih komunalno – infrastrukturnih projekata na području grada Ivanca financiranih iz EU fondova – gradnji sanitarne kanalizacije u Bedencu. Projekt obuhvaća gradnju ukupno 5 kilometara kanalizacijske mreže i dvije precrpne stanice. Vrijedan je 4,36 milijuna kuna, a financira se iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Investitor i nositelj projekta su ivanečke Ivkom Vode, a temeljem provedenog postupka javne nabave, izvođenje radova povjereno je tvrtki HIS iz Višnjice.

U prvoj fazi radova (2018.) položeno je gotovo 2 km kanalizacijskog kolektora, pri čemu su se cijevi polagale na terenu ispod županijske ceste, bliže rijeci Bednji. U drugoj fazi radova koja je počela prošle, a nastavljena je ove godine, položit će se još 3 km cijevi od parkirališta kod kapelice u Jerovcu do ugostiteljskog objekta Bijeli cvijet.

Ivkom Vode su u međuvremenu raspisale i natječaj za gradnju pročistača za otpadne vode iz Bedenca, što je dodatan, novi projekt koji se ne financira iz EU sredstava.

- U provedenom postupku javne nabave gradnja pročistača povjerena je tvrtki Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja je proteklih dana dopremila pročistač na lice mjesta i počela s njegovom montažom te izvedbom svih ostalih pratećih radova (postavljanje upravljačke stanice). Investicija je vrijedna 1,17 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode osiguravaju 80% sredstava, a ostatak Ivkom – Vode d.o.o. Funkcija ovog pročistača će biti prikupljanje otpadnih voda iz kanalizacijskog kolektora koji vodi do njega, nakon čega će čista voda biti ispuštana u Bednju – naglašava direktor Ivkom - Voda Mladen Stanko.

Ovaj pročistač bit će u funkciji privremeno, tako dugo dok ne bude sagrađen i u pogon stavljen sustav Aglomeracije Ivanec s glavnim pročistačem, na koji će se tada spojiti kanalizacijski sustav Bedenec. Pošto će se samim time ugasiti potreba za korištenjem pročistača Bedenec, cijelo postrojenje pročistača bit će demontirano i nakon toga preseljeno za potrebe pročišćivanja otpadnih voda u jednom od naselja na području grada Ivanca na kojima će se u predstojećem razdoblju graditi posebni sustavi odvodnje.

Inače, krajnji ugovorni rok za stavljanje u funkciju sustava Bedenec je proljeće 2021. godine. Iz Ivkom Voda završetak kompletnih građevinskih radova najavljuju do kraja ove godine.

Usporedo s montažom pročistača i polaganjem kanalizacijskih cijevi u sklopu EU projekta, izvode se i radovi na uređenju oborinske odvodnje uz županijsku cestu u Bedencu, što je projekt koji i ove godine, kao i lani, Grad Ivanec realizira u suradnji sa ŽUC-om, u omjeru 45:55, pri čemu Grad izdvaja 250.000, a ŽUC 302.500 kuna. Naime, kako je projektom sanitarne kanalizacije (1. faza) bilo predviđeno polaganje cijevi za odvodnju sanitarnih otpadnih voda djelomično i u postojeći cestovni jarak, bilo je potrebno riješiti i oborinsku odvodnju sa županijske ceste, a koja prihvaća i oborinske vode s nerazvrstanih cesta koje su u nadležnosti Grada Ivanca. Kako bi se to realiziralo, projektne dokumentacije za sanitarnu kanalizaciju i oborinsku odvodnju su usklađene, čime je izvođaču omogućeno da istovremeno radi na oba sustava odvodnje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.