U četvrtak uklanjanje opasnog stabla lipe uz rub šetališta Vatroslava Jagića Foto: Grad Varaždin

U četvrtak uklanjanje opasnog stabla lipe uz rub šetališta Vatroslava Jagića

Varaždinske vijesti | 1.3.2023. u 10:32h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak 2. ožujka Parkovi će u 8 sati u jutro početi s radovima na uklanjanju opasnog stabla lipe uz pješački prijelaz na raskrižju Ulice Augusta Cesarca i Ulice Alojzija Stepinca u Varaždinu.

- Naime, lipa koja se nalazi na početku drvoreda uz rub šetališta Vatroslava Jagića u jako je lošem stanju i prijeti ozbiljna opasnost od izvale stabla na sam pješački prijelaz. Na stablu je uočena trulež u donjem dijelu debla kod korijena sa gljivama truležnicama, te veliki otvor s razgrađenim stanicama drva, što ukazuje da lipa u donjem dijelu ima šuplji prostor. Stablo koje je u ovakvom stanju predstavlja posebnu opasnost za jakog nevremena, a potencijalna opasnost za sigurnost građana postoji i za vrijeme mirne situacije - napomenuli su iz Grada Varaždina.

Kako pojašnjavaju iz Komunalnog redarstva Grada Varaždina, sukladno odredbama Odluke o komunalnim djelatnostima i Odluke o komunalnom redu, Parkovi su u okviru održavanja drvoreda na javnim zelenim površinama obvezni ukloniti stablo koje se sa stručnog aspekta ocjenjuje kao opasno.

Stablo se nalazi u neposrednoj blizini prometnice, te će se radovi izvoditi sukladno sa svim mjerama zaštite.

Na mjestu te stare lipe, Parkovi će posaditi novo stablo lipe.

lipa.jpg

lipa2.jpg

lipa3.jpg