U centru Bednje niče polivalentni kulturni centar bednjanskog govora Foto: Općina Bednja

U centru Bednje niče polivalentni kulturni centar bednjanskog govora

Varaždinske vijesti | 4.6.2023. u 08:22h | Objavljeno u Našim krajem

U centru Bednje niče novi, suvremeni prostor - polivalentni kulturni centar bednjanskog govora. Uspješno je započela i četvrta faza prenamjene.

Potpisivanjem ugovora o izvođenju radova između načelnika općine Bednja Damira Poljaka i direktora tvrtke Vlašić DN usluge Drage Vlašića, u općini Bednja započinje 4. faza rekonstrukcije i prenamjene postojeće kinodvorane u polivalentni kulturni centar.

bednja_ugovor_polivalentni_centar_02062023.jpg

Riječ je o opsežnim, zahtjevnim i skupim radovima, a ugovorena vrijednost samih radova iznosi 211.537,50 eura.

- Napredak u prenamjeni kulturnog centra također je ostvaren, sada se nalazimo u četvrtoj fazi prenamjene. Ova faza označava završetak ključnih radova na uređenju prostora i pripremu za otvaranje. Zahvaljujući uspješnom napretku, očekuje se da će kulturni centar uskoro biti spreman za dobrodošlicu posjetiteljima - izjavio je načelnik Poljak.

Uzimajući u obzir važnost očuvanja i promocije bednjanskog govora, polivalentni kulturni centar predstavlja ključnu točku za lokalno stanovništvo, istraživače, umjetnike i posjetitelje. On pruža prostor za održavanje različitih kulturnih događanja, kao što su predstave, koncerti, izložbe, radionice, predavanja i festivali.

- Novi objekt omogućit će nam ponovno oživljavanje bogatog kulturnog života i tradicije koju je naša općina imala kroz gotovo stoljeće prije toga. Naš kraj, koji je poznat po svojoj bogatoj kulturi i posebnom govoru, govoru koji se smatra jednim od najkompliciranijih i najinteresantnijih dijalekata u Hrvatskoj, uskoro će dobiti novi i prijeko potreban prostor za događanja, manifestacije i druženje - naglasio je Poljak.

bednja_ugovor_polivalentni_centar_02062023_arhiva.jpeg

Da je riječ o itekako potrebnom i važnom projektu koji će unaprijediti društveni i kulturni život čitave općine i doprinijeti očuvanju svega onog po čemu je ovaj kraj jedinstven potvrđuje i činjenica da je sve četiri faze projekta kontinuirano sufinanciralo resorno Ministarstvo, na čemu načelnik Poljak uime cijele općine zahvaljuje.

Podsjetimo, u suterenu novog objekta nalazit će se prostori za udruge, u prizemlju će biti kinodvorana u kojoj će svake subote biti organizirane projekcije filmova i predstave, a zgrada će imati i lift koji će omogućiti pristup osobama s invaliditetom.