TRNOVEC Uz 15. obljetnicu rada Udruge žena "Cvijet” prezentirana "Kuruzna zlevanka z orehi” Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

TRNOVEC Uz 15. obljetnicu rada Udruge žena "Cvijet” prezentirana "Kuruzna zlevanka z orehi”

VV | 27.10.2024. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki može se pohvaliti s nekoliko udruga koje čuvaju i njeguju tradiciju, prenoseći je na mlađe generacije, a jedna od njih je Udruga žena "Cvijet” Šemovec koja je u petak proslavila 15. obljetnicu rada. Najljepši poklon za njihov rođendan je jamstveni žig za "Kuruznu zlevanku z orehi” koji su dobili ove godine, stoga je proslava obljetnice u Društvenom domu u Šemovcu bila i prilika za prezentaciju tog zaštićenog starinskog kolača.

– Mi se već 15 godina bavimo tradicijom i prezentacijom tradicije, odnosno poslova koje su radili naši stari, mještani sela Šemovec. Predstavljamo tako ružđenje kuruze, pletenje košara, čehanje perja, izradu ruža od krep papira...Nastojimo našim mlađim generacijama na što bolji način dočarati kako su naši preci nekada teško živjeli. Podsjećam da smo 2020. godine certificirali također starinski kolač Šemovečku kelešicu. To je tzv. težački kolač, dok je Kuruzna zlevanka z orehi bogatiji kolač koji su žene spravljale za veće blagdane – objasnila je Anita Rep, predsjednica Udruge koja broji 30-ak članica i članova.

Članovi šemovečkog "Cvijeta” sudjeluju na gotovo svim manifestacijama u općini Trnovec Bartolovečki, ali jednako tako i na događanjima diljem Varaždinske županije, a u svojim redovima imaju formirane pjevačku i dramsku skupinu.

– U svemu što radimo imamo veliku potporu naše načelnice Verice Vitković, ali i naših općinskih vijećnica i vijećnica, bez čije financijske i moralne podrške ne bismo mnogo toga mogli ostvariti, pa tako ni dobiti jamstveni žig. Zahvala ide i svim našim članicama i članovima koji već 15 godina volonterski daju svoje slobodno vrijeme i sudjeluju u radu Udruge – naglasila je.

Čestitke na lijepoj obljetnici i dobivanju jamstvenog žiga Udruzi je uputila i općinska načelnica Verica Vitković.

– Ponosni smo na našu Udrugu žena "Cvijet” koja njeguje i održava starinske običaje šemovečkoga kraja. Svojim radom i aktivnostima ne samo da obogaćuju svakodnevni život naših mještana, nego promoviraju Općinu po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Zaista su aktivni tijekom cijele godine i njegujemo odličnu suradnju, a isto tako lijepo surađuju sa školama, vrtićima i drugim udrugama i na tome im se zahvaljujem – kazala je načelnica i poručila da će Udruga žena „Cvijet” u Općini i nadalje imati prijatelja i veliku podršku.

Na veliku svečanost u Šemovec je pristiglo 100-tinjak sudionika, među kojima su bili članovi Udruge žena iz Jalžabeta i Kelemena, "Trnovečko srce”, KUD "Mak”, lovci, članovi DVD-a, branitelji i umirovljenici, a nije izostala ni podrška župana Anđelka Stričaka.

– Na području Varaždinske županije djeluju brojne udruge koje rade na očuvanju tradicijske i kulturne baštine naše županije. Njihovi članovi svojim aktivnostima i svestranošću pridonose kvalitetnijoj i boljoj zajednici, a jedna od tih udruga je i Udruga „Cvijet“ iz Šemovca čijim članovima želim čestitati, ali i zahvaliti na 15 godina entuzijazma, volonterizma, na njihovom nesebičnom trudu i radu kojim obogaćuju društveni život svog mjesta te unaprjeđuju cijelu lokalnu zajednicu i promoviraju Varaždinsku županiju – rekao je varaždinski župan.

Dodao je da su, zahvaljujući njima, već dva kolača s ovog područja zaštićena Jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a to su Šemovečka kelešica i sad Kuruzna zlevanka z orehi.

– No, najveće bogatstvo Udruge očituje se u prenošenju naše tradicije i kulture na mlađe naraštaje i na tome im hvala – poručio je Stričak.