TRNOVEC Provedena sanacija divljih deponija : "Prioritet su sigurnost i zaštita okoliša" Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

TRNOVEC Provedena sanacija divljih deponija : "Prioritet su sigurnost i zaštita okoliša"

| 21.6.2023. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki nedavno je završila drugu fazu sanacija divljih deponija, pri čemu je najveća deponija na tom području temeljito sanirana. Procijenjena vrijednost i obim otpada na toj lokaciji iznosili su 11.000 tona, uključujući komunalni, građevinski i ostali otpad. Investicija je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša.

- Procijenjena vrijednost je bila daleko veća, ali sa zadovoljstvom mogu reći da je na natječaju ugovorena cijena od 105.000 eura, od čega smo od Fonda dobili 40 % sredstava - rekla je načelnica Općine Verica Vitković te dodala kako su, pored velike deponije, također uspješno sanirali i dvije manje lokacije i to u ulici Male ledine od Trnovca prema Zbelavi, dok se druga nalazi u šumici naselja Zamlaka.

sanacija_deponija_3.jpg

Na takav način završena je sanacija značajnih divljih deponija na području Općine. Postoji još nekoliko preostalih deponija koje još treba riješiti, ali se radi o manjim količinama otpada. Spomenute deponije nalaze se na zemljištima koja su u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske. Sigurnost lokacija i zaštita okoliša predstavljaju prioritet Općine koja se aktivno angažira u rješavanju ovih pitanja.

Na navedenim lokacijama planira se postavljanje dodatnih nadzornih kamera jer je primjetno da na mjestima koja su prethodne godine očišćena i na kojima su već postavljene kamere, više nema novih slučajeva dovoza otpada i smeća. To potvrđuje učinkovitost kamere u sprječavanju daljnjeg onečišćenja i odlaganja neprikladnog otpada na tim područjima.

- U tijeku je postupak nabave da i na ove lokacije postavimo kamere i na taj način eventualno spriječimo ili onemogućimo nove počinitelje te vjerujem da će naši mještani, ali i ostali ljudi, voditi brigu da se smeće više ne odvozi u prirodni okoliš - istaknula je Vitković.

sanacija_deponija_1.jpg

Općina je osigurala redovit odvoz smeća iz kućanstava i glomaznog otpada, što znači da ne postoji nikakva prepreka za pravilno zbrinjavanje otpada, stoga se apelira na sve građane da koriste predviđene sustave za odlaganje otpada i ne dopuštaju odlaganje smeća u prirodu. Važno je da svatko preuzme odgovornost za zaštitu okoliša i očuvanje čistoće područja.

Načelnica Vitković dodala je kako je i revitalizacija potoka Zbel njihov važan cilj:

- Želimo da taj potok bude čist i ekološki, bez onečišćenja smećem u našem okruženju – zaključila je.

Zajedničkim naporima i brigom za okoliš, gradi se održiva budućnost za Općinu. Pozivaju se građani da se pridruže tom angažmanu i aktivno sudjeluju u zaštiti prekrasne prirode područja.