Trnovec B.: Prihodi manji zbog kašnjenja natječaja za EU fondove pa se trošilo štedljivo Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Trnovec B.: Prihodi manji zbog kašnjenja natječaja za EU fondove pa se trošilo štedljivo

Varaždinske vijesti | 23.9.2017. u 13:05h | Objavljeno u Našim krajem

Vijeće općine Trnovec Bartolovečki na posljednjoj je sjednici, održanoj u utorak, većinom glasova prihvatilo izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, izvješće načelnika za isto to razdoblje kao i izvješće o radu trgovačkog društva Čistoća za 2016. godinu, koje je dobilo potporu svih vijećnika. Vijećnici su prihvatili i važan dokument u slučaju neke od prirodnih katastrofa, a riječ je o Procjeni rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki.

Što se tiče izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, nešto kasnije raspisivanje natječaja za sredstva fondova Europske unije preko fonda Ruralnog razvoja nego što je bilo najavljeno, utjecalo je na slabije izvršenje proračuna, čulo se na sjednici. Ovdje se ne radi samo o Općini Trnovec Bartolovečki nego i o nizu gradova i općina širom Hrvatske koji su prijavili projekte na natječaj, koji je još uvijek u tijeku. Naime, kako bi se gradovi i općine uopće mogli javiti na najavljene natječaje, morali su prilikom donošenja proračuna predvidjeti sredstva koja su, primjerice, u Općini Trnovec Bartolovečki iznosila gotovo osam milijuna kuna.

– Planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 7,8 milijuna kuna, a izvršeni su samo u iznosu od 323 tisuće kuna. Odnose se na neostvarene prihode od kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna prijenosom EU sredstava. Ona nisu realizirana s obzirom da provedeni natječajni postupci nisu okončani – pojasnio je načelnik općine Zvonko Šamec. Podsjetio je da se radi o dva velika projekta, izgradnji Društvenog doma u Trnovcu i rekonstrukciji Ulice Široke ledine.

Samo izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci bilo je u iznosu od 5,5 milijuna na prihodovnoj strani, dok se na rashodovnoj utrošilo 5,2 milijuna kuna.

– Unatoč manjem izvršenju, gdje na neke stvari nismo mogli utjecati, i dalje smo se, u dijelu koji se odnosi na potrošnju, ponašali racionalno i štedljivo. Iz toga i proizlaze manji rashodi u odnosu na prihode, u iznosu od 285 tisuća kuna – zaključio je Šamec zahvalivši Vijeću što je podržalo Izvješće.

Šamec dobio je podršku i za izvješće o svom radu u prvoj polovici ove godine. U sklopu izvješća istaknuo je prvu fazu rekonstrukcije Dravske ulice u naselju Trnovec, gdje je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije za izradu nogostupa i prilaza kućama investirala 480 tisuća, a općina 160 tisuća kuna. Dovršetak tog projekta je ovih dana.

– Nakon što je Varkom u siječnju stavio u rad kanalizacijski sustav u naselju Trnovec, dalje se planira izgradnja kanalizacijskog sustava za još tri ulice. Dogovoren je i početak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na relaciji Šemovec-Štefanec za što je već pripremljena potrebna dokumentacija – kazao je Šamec.

Također, u naselju Šemovec asfaltira se odvojak ulice dok je u Bartolovcu srušena dotrajala zgrada (zadružni dom) u Varaždinskoj ulici uz državnu cestu, a na istom mjestu planira se izgradnja novog trga. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili izvješće o radu tvrtke Čistoća za prošlu godinu te Procjenu rizika od velikih nesreća za Općinu Trnovec Bartolovečki. Riječ je o vrlo važnom dokumentu koji predviđa moguće nesreće, odnosno prirodne katastrofe na području Općine.

– Ovaj dokument precizno detektira moguća događanja, ali i način kako što brže i efikasnije reagirati u slučaju velikih nesreća. Definira tko je za što zadužen i kako pravodobno reagirati kako bi posljedice bile što manje – zaključio je načelnik Šamec.

Vijećnici su informirani i o stanju nezaposlenosti na području općine koja i dalje bilježi jednu od najmanjih stopa u Varaždinskoj županiji, ali i šire. Inače, broj nezaposlenih se nešto povećao u srpnju, ali ovdje se radi o normalnom priljevu osoba koje su završile srednju školu odnosno koje nisu nastavile svoje obrazovanje na nekom od veleučilišta ili sveučilišta. Prema posljednjim službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području općine nezaposlene su 154 osobe.