TREM TURIZAM Vraća se nekadašnji sjaj kurije i podruma iz XVI. st. na Malom vrhu

| 11.6.2024. u 11:55h | Objavljeno u Našim krajem

Stari ‘gradski vinski podrumi’ uskoro će biti svima dostupni.

Svega desetak minuta vožnje od centra Varaždina na Malom vrhu, točnije predjelu Trem, unazad više stoljeće obrađivali su se vinogradi Grada Varaždina te, naravno, nalazili i gradski vinski podrumi. Baš tu nalazi se nekadašnja kurija Cepanec, a sada kurija Trem, koju je tvrtka Trem turizam prijavila na Javni poziv za dodjelu potpora u turizmu Varaždinske županije, odnosno novu mjeru namijenjenu vlasnicima objekata ruralne arhitektonske baštine koji ih prenamjenjuju u turističke svrhe.

DSC_3982_batch1.jpg

- Lokaciju smo odabrali upravo zbog tradicije i predivne prirode kojom dominiraju vinogradi. Ipak, presudna je bila povijesna vrijednost objekta, kojem smo htjeli vratiti nekadašnji sjaj, ovaj put u službi turizma - ističe Martina Vargović, direktorica Trem turizma.

Podrum je star više od pet stoljeća, a za posljednju dogradnju 1930. godine zaslužan je tadašnji vlasnik Mijo Cepanec, koji je u to vrijeme imao tvornicu kišobrana i kino Gaj u Varaždinu.

- Posjed je u našem vlasništvu od 2019. godine i od tada razvijamo ovu priču. Da nije bilo pandemije adaptacija, uvažavajući sve zahtjeve konzervatora, već bi bila dovršena - objašnjava direktorica. Neposredno uz podrumski dio, koji je u adaptaciji, dovršen je novi objekt.

DSC_3947.jpg

- On će svojim sadržajem dati dodanu vrijednost nastavku višestoljetne tradicije vinogradarstva i proizvodnje vina na ovom imanju. U vinogradu se uzgajaju sorte sauvignon, graševina i rajnski rizling specifične za Varaždinbreg, a na regionalnim ocjenjivanjima vina Trem turizam već ostvaruje zapažene rezultate, naglašava direktorica, dodajući da je u prizemlju dovršena kušaonica vina sa starom prešom sa čije se terase pruža pogled na vinograd i šumu u podnožju.

S planiranim smještajnim jedinicama, vinogradom, proizvodnjom vina i kušaonom u neposrednoj blizini Varaždina, tvrtka Trem turizam na autohton način obnavlja te u funkciju turizma stavlja zaboravljenu kuriju. Tako će nekadašnji stari ‘gradski vinski podrumi’ uskoro biti dostupni svim posjetiteljima Varaždinske županije.

DSC_3880.jpg

DSC_3898.jpg

DSC_3933.jpg

DSC_3935.jpg