Toplički osmaši osvojili 1. mjesto na kvizu znanja u Vukovaru i lampašima obilježili Dan sjećanja na grad heroj

VV | 18.11.2022. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ osmaši topličke Osnovne škole "Antuna i Ivana Kukuljevića" bili su 10. i 11. studenoga na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru. U pratnji učiteljice Martine Kuček te učitelja Igora Derdića i Stanka Medvedeca nisu otišli praznih ruku, već su nosili vijenac i lampaše koje su položili na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i Ovčari.

Prvi dan učenici su posjetili Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz te su razgledali postav MCDR Vukovar, slušali su i predavanja „Domovinski rat i „Bitka za Vukovar“. Drugi su dan posjetili memorijalne lokacije u Vukovaru i izvan Vukovara.

Posjet je završio Školom mira i kvizom znanja za učenike šest škola u kojem su učenici topličke škole osvojili 1. mjesto. Na kvizu znanja školu su predstavljali učenici Antun Kuček i Nikola Bubnjarić.

- Učenici su se ponosno vratili iz Vukovara te puni dojmova, ali i s porukom da mir nema alternativu - poručuju iz topličke osnovne škole, u kojoj se svake godine s dužnim pijetetom prisjećaju najveće žrtve Domovinskoga rata - Vukovara i Škabrnje, ali i svih žrtava Domovinskoga rata.

Tijekom proteklog tjedna na satima Povijesti, Hrvatskoga jezika i Satu razrednika nizom aktivnosti učenici su učili o izgledu i značaju Vukovara prije rata, o ulozi i žrtvi koju je podnio za vrijeme rata te o tome kako je danas simbol stradanja, ali i ponosa.

Paljenje lampaša

U četvrtak, 17. studenog, spomen-činom pod motom "I u mom gradu Vukovar svijetli" učenici su palili lampaše u Ulici grada Vukovara koja se nalazi uz topličku školu. Lampaše su palili u tišini, dostojanstveno i organizirano po razrednim odjelima, a u paljenju lampaša topličkim učenicima, ravnateljici škole, učiteljima i ostalim djelatnicima priključili su se i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Varaždinskih Toplica te gradonačelnica.

Učitelj Povijesti Drago Ilić u uvodnom je govoru podsjetio prisutne o posebno važnoj ulozi Vukovara za hrvatsku povijest te istaknuo pitanje nestalih koje je i danas aktualno. Naglasio je kako naše sjećanje na Vukovar nije samo dužnost, nego i trag ljubavi koja ne želi zaboraviti grad i njegove branitelje. Slavko Čečura iz Udruge govorio je o doprinosu branitelja iz ovoga kraja koji su sudjelovali u obrani Vukovara.

Ravnateljica škole Goranka Štefanić istaknula je kako će tradiciju obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar toplička škola i dalje nastavljati jer istinu o gradu heroju treba prenositi i na sljedeće generacije.

Otvorenje Ulice grada Vukovara

Ulica grada Vukovara, uz topličku školu, nedavno je uređena, a svečano otvaranje upriličeno je nedavno, na blagdan Svetog Martina kad Grad Varaždinske Toplice slavi i svoj Dan.

U prigodnom programu otvorenja Ulice sudjelovali su učenici Dramsko-recitatorske grupe prvog i viših razreda te Novinarska skupina. Prisutni su mogli čuti poznatu Priču o gradu Siniše Glavaševića, a izvedba Paule Košćak nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Učenica Iva Plišo izvela je svoju autorsku crticu na narječju Vulica dok je Matej Hokman recitirao pjesmu Kmica, autorsku pjesmu bivšeg učenika škole Vite Ranteša. Ta su djela objavljena i u zbornicima na kajkavskim natječajima. Najmlađi učenici prvašići izveli su dramsku igru i podsjetili prisutne kako se treba ponašati u prometu i zašto poštivati prometne znakove. Učenica Tea Sakač vodila je program otvorenja, a učenike su za nastup pripremile učiteljice Ivana Obad Slavin, Biserka Bešenić i Sanja Habek.

Svečanom otvorenju Ulice prisustvovali su gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta, Nikola Beštek, načelnik Policijske postaje Novi Marof, predstavnik PZC-a Varaždin Tomislava Amadori, ravnateljica Osnovne škole "Antuna i Ivana Kukuljevića" Varaždinske Toplice Goranka Štefanić, učitelji i učenici osnovne škole te ostali gosti.

Na kraju programa prigodnim se govorom nazočnima obratila gradonačelnica Dragica Ratković te rezanjem vrpce otvorila novu ulicu.

Galerija slika