Tko izbjegava otvoriti financije javnosti: Općina Petrijanec s peticom za transparentnost sigurno ne! Foto: Općina Petrijanec

Tko izbjegava otvoriti financije javnosti: Općina Petrijanec s peticom za transparentnost sigurno ne!

VV | 15.7.2020. u 17:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020., većina jedinica lokalne samouprave popravilo je svoje ocjene za transparentnost, ali neki i dalje izbjegavaju otvoriti svoje financije javnosti.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se tako mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

– Transparentni proračun je vizija koju sam imao na početku svog mandata. U tome smo uspjeli već prošle godine, kada nam je Institut dodijelio najveću ocjenu pohvalivši nas za ogroman skok jer je 2015. Općina Petrijanec imala nulu, a najveća ocjena do tada bila je dvojka. Ove je godine ponovno potvrđen naš rad i trud – još jednom petica za transparentnost proračuna – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Načelnik Posavec istaknuo je kako će Općina i dalje nastaviti jasno komunicirati sve projekte kako bi građani bili upoznati kako se troši javni novac i bili sigurni da se usmjerava u poboljšanje kvalitete života na području općine.

Označeno u