Tamburaši KUD-a Klaruš odlaze na 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugo Selo Foto: Općina Maruševec

Tamburaši KUD-a Klaruš odlaze na 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugo Selo

VV | 17.9.2024. u 15:40h | Objavljeno u Našim krajem

Tamburaška sekcija KUD-a "Klaruš" Maruševec prošle je nedjelje sudjelovala na 17. županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije. Smotra je održana u Kulturnom centru Općine Cestica, a organizatori Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD Općine Cestica. Na smotri, kojoj su pokrovitelji bili Ministarstvo kulture i medija i Varaždinska županija, predstavilo se šest tamburaških sastava i jedan tamburaški orkestar s područja Varaždinske županije i to u tri kategorije; folklorni sastavi, folklorni orkestri i koncertni sastavi.

170924-kud-klarus-drzavna-smotra-02_Large.jpg

U natjecateljskom dijelu programa najprije su nastupili folklorni sastavi; Tamburaški sastav Dječjeg folklornog društva ''Sončece'' iz Varaždina (voditelj Nikola Ivek), Tamburaški sastav KUD-a Cvetlinski zvon iz Jazbine Cvetlinske (voditeljica Marija Kramar) i Tamburaški sastav KUD-a ''Toplice'' iz Varaždinskih Toplica (voditeljica Mirta Matkun).

U revijalnom djelu folklornih tamburaških sastava predstavio se Tamburaški sastav ''Pajdaši'' KUD-a ''Anka Ošpuh'' iz Ludbrega (voditelj Elvis Međeral), a nakon njih u kategoriji folklornih orkestara nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a ''Mak'' iz Trnovca (voditelj Boris Važanić). U kategorija koncertnih sastava nastupili su Tamburaški sastav KUD-a Martijanec (voditelj Boris Vražić), a na kraju i Tamburaški sastav KUD-a ''Klaruš'' iz Maruševca (voditelj Franjo Plantak) sa skladbama Julija Njikoša: "Ivanjska noć" i "Tempa" (Kolo na slavonske narodne motive).

170924-kud-klarus-drzavna-smotra-03_Large.jpg

- Tambura nikad nije tako kvalitetno svirala kao u današnje vrijeme - istaknuo jeu ime Hrvatskog sabora kulture selektor smotre profesor tambure Veljko Valentin Škorvag. Predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda ustvrdio je kako je tamburaška glazbena scena u Varaždinskoj županiji živa i vrlo kvalitetna. Sudionicima smotre dobrodošlicu i uspješne nastupe poželio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. a na smotri je bio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem.

Za 31. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati u Dugom Selu 30. studenog i 1. prosinca, selektor je predložio tamburaški sastav KUD-a "Klaruš" Maruševec u kategoriji koncertnih sastava, u kategoriji folklornih sastava nastupiti će TS KUD-a ''Toplice'', a u kategoriji folklornih orkestara Varaždinsku županiju će predstavljati Tamburaški orkestar ''Mak'' Trnovec.

170924-kud-klarus-drzavna-smotra-07_Large.jpg

170924-kud-klarus-drzavna-smotra-08_Large.jpg