SVJETSKI DAN VODA Uređen okoliš kaptaže izvora na Žganom vinu i parkiralište

Grad Ivanec/vv | 22.3.2023. u 16:03h | Objavljeno u Našim krajem

Uređenjem okoliša svih kaptaža izvora na cijelom svom vodoopskrbnom području djelatnici Ivkom-voda d.o.o. Ivanec i ove godine obilježavaju 22. ožujka, Svjetski dan voda.

U sklopu sveobuhvatnih aktivnosti očišćen je i okoliš izvorišta Žgano vino na obronku Ivančice, gdje je ujedno uređen i prostor za parkiranje vozila brojnih planinara i izletnika koji posjećuju najveću i najljepšu zagorsku goru.

10893.jpg

Tim povodom Žgano vino obišli su zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić te direktor Ivkom-voda Ranka Zbodulja sa svojim zamjenikom Daliborom Patekarom i suradnicom za razvoj i upravljanje projektima Melanijom Andreić te razgledali novouređenu površinu na kojoj se odsad može parkirati 20-ak vozila, desetak više nego dosad.

- Ovaj, dosad zapušten prostor, očistili smo od raslinja, proširili i pošljunčali s nekoliko kamiona agregata. Ujedno je pročišćeno i prošireno korito potočića koji od izvora s jugoistočne strane (u neposrednoj blizini Žganog vina nalaze se još dva izvora!) vodi prema "iberlaufu" niže – kazao je direktor Zbodulja.

Usto, radnici Ivkoma-voda su od lišća i nanosa očistili okoliš same kaptaže te uklonili otpad koji su u potok odbacili neodgovorni posjetitelji.

Voda – najveće ivanečko blago

- Današnji dan prilika je da se ponovno podsjetimo na najveće blago koje Ivanec posjeduje, a to je voda vrhunske kvalitete. Svi znamo kakvu borbu Grad Ivanec sa svojim građanima već više od godinu dana vodi za spas izvora vode na Ivančici i vodovoda koje su ljudi sami gradili kao i za spas Ivkom-voda, tvrtke u većinskom vlasništvu našega Grada – podsjetio je Marko Friščić.

Cilj svega toga jest da izvori i gospodarenje vodom i dalje ostanu pod kontrolom Grada Ivanca koji ih je oduvijek štitio i čuvao te posredstvom Ivkom-voda njima dobro i odgovorno gospodario.

Zdrava i pitka voda danas je jedno od najvećih, ako ne i najveće blago na svijetu i zato, poučen iskustvima nekih drugih europskih zemalja, Grad Ivanec ne želi da "okrupnjavanje" i "sređivanje" vodoopskrbe, koje država opravdava navodnom EU regulativom, bude prvi korak prema privatizaciji izvora vode na Ivančici te njene eksploatacije u nekontroliranim količinama, a što bi moglo izazvati katastrofu nesagledivih razmjera.