SVETI ILIJA Učenici konačno u novoj školi, a što će biti sa starom školskom zgradom? Foto: VV arhiva

SVETI ILIJA Učenici konačno u novoj školi, a što će biti sa starom školskom zgradom?

| 23.10.2022. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Energija i održavanje objekta su značajne stavke koje svakako treba uzeti u obzir kod razmatranja buduće namjene prostora, istaknuo je načelnik općine Sveti Ilija

Nakon što je izgrađena nova zgrada osnovne škole u Svetom Iliji, mnogi se mještani pitaju što će biti sa starom školskom zgradom, čiji je najstariji dio izgrađen davne 1845. godine (nakon što je škola od 1839. djelovala u župnim zgradama), a dograđivana je 1959. i 1996. godine.

Podsjetimo, izgradnja dugoiščekivane nove školske zgrade u Svetom Iliji konačno je realizirana nakon što je 2018. godine, izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, omogućeno financiranje iz državnog proračuna, odnosno u državnom su proračunu predviđeni i rashodi za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova u slučajevima nedovoljne sigurnosti i ugroze života i zdravlja učenika.

stara_skola_ilija7.JPG

Izgradnja nove škole iznosila je nešto više od 56 mil. kuna, od čega je 80% financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 15% Varaždinska županija, a 5% Općina Sv. Ilija. Dodatnih pet milijuna kuna uloženo je u opremanje.

Osnivač škole i vlasnik zgrade je Varaždinska županija, stoga smo ih pitali što planiraju sa starom školom - postoje li planovi za buduću namjenu stare zgrade, razmatra li se prodaja, iznajmljivanje ili rušenje zgrade, te koliki trošak trenutačno predstavlja zgrada stare škole.

- Razmatra se buduća namjena OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji, a konačna odluka još nije donesena - kratko su nam odgovorili iz Županije.

A jesu li u Općini Sveti Ilija razmatrali buduću namjenu stare školske zgrade, upitali smo i općinskog načelnika Marina Bosilja, kao i ima li Općina interes za taj objekt, primjerice za potrebe udruga ili slično.

- Školska zgrada u Svetom Iliji je vlasništvo Varaždinske županije, a Općina Sveti Ilija za sada nije iskazala interes za preuzimanjem vlasništva, nego interes da se u suradnji s Varaždinskom županijom osmisli njezina namjena koja bi nadilazila općinske granice. Svakako u razmatranju budućnosti ovog objekta treba sagledati sve činjenice, a tu prije svega mislim na starost zgrade i njezin koncept prostora s obzirom na namjenu. Današnji uvjeti za dobivanje građevinske dozvole, a to svaka rekonstrukcija i prenamjena traži, puno su rigorozniji nego su bili u vrijeme gradnje postojeće zgrade, prije svega ključna je statika objekta, i protupotresni uvjeti danas u odnosu na prijašnja vremena. Potrebno je napraviti stručnu građevinsku analizu građevine, a potom ekonomsku isplativost ulaganja u rekonstrukciju i prenamjenu - napomenuo je Bosilj.

- Općina sigurno neće tražiti prostor škole za udruge, jer je preveliki, a i naše udruge imaju solidne prostore za svoje potrebe. Isto tako treba obavezno voditi brigu da prostor bude održiv i ne stvara financijske gubitke u budućnosti, što bi svakako bilo da se prostor prenamjeni za potrebe udruga koje već imaju postojeće prostore. Energija i održavanje objekta su značajne stavke koje svakako treba uzeti u obzir kod razmatranja buduće namjene prostora - zaključio je načelnik općine Sveti Ilija.

stara_skola_ilija3.JPG