Sveti Đurđ: Nova oprema za veću intervencijsku spremnost vatrogasaca

VV | 14.3.2022. u 12:59h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna djelatnost već dugi niz godina sve manje predstavlja gašenje požara i spašavanje ugroženih od požara. Sve je više vezana uz spašavanje u različitim tehničkim intervencijama, od spašavanja unesrećenih u prometnim nesrećama, do neizostavne uloge u sanaciji šteta od prirodnih nepogoda, ali i ratnih zbivanja, što se može vidjeti po vijestima vezanim uz nesretni rat u Ukrajini.

Pripadnici svih 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Općine Sveti Đurđ za svoje su operativno djelovanje još spremniji od prošlog vikenda, zahvaljujući primopredaji specijalističke opreme nabavljene od strane Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ, odnosno sredstvima općinskog proračuna namijenjenim za vatrogastvo, upriličenoj u novoj garaži DVD-a Karlovec Ludbreški.

- Kao pripadnici vatrogastva predstavljate najsnažniju i najorganiziraniju organizaciju na području Općine Sveti Đurđ, po svojim rezultatima u samom ste županijskom vrhu i doista zaslužujete respekt i ponos svih stanovnika naše općine, koji zbog vašeg predanog rada mogu mirno spavati - rekao je općinski načelnik Josip Jany, razgledavši različitu novu opremu, od termovizijske kamere do suvremene osobne zaštitne opreme, što predstavlja samo mali dio ulaganja višeg od milijun kuna u vatrogastvo Općine Sveti Đurđ u 2021. godini.

O budućim operativnim aktivnostima vatrogastva na području općine koje broji ukupno oko 400 članova, od kojih 100-njak operativnih pripadnika, govorio je općinski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, najavivši između ostalog skoru pokaznu edukativnu smotru vatrogastva koja će biti održana u okviru obilježavanja Đurđeva, odnosno Dana Općine Sveti Đurđ. Pripadnike svih 6 DVD-ova pozvao je na što više edukacije, uz želju za što manje intervencija.

Predsjednik VZO Sveti Đurđ Krunoslav Turković podsjetio je nazočne na iznimnu dugogodišnju tradiciju dobrovoljnog vatrogastva na području Općine Sveti Đurđ. DVD Hrženica kao najstarije seosko dobrovoljno vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe svoju jubilarnu 150. obljetnicu osnutka proslaviti će 26. lipnja, dok središnji općinski DVD Sveti Đurđ svoju 125. obljetnicu osnutka slavi 3. srpnja. Uz ove manifestacije očekuje se organizacija nekoliko pozivnih vatrogasnih natjecanja tijekom cijelog ljeta.

Tajnik VZO Sveti Đurđ Filip Janičar nazočne je upoznao sa započetim pripremama za nastup odjeljenja ženske mladeži DVD-a Karlovec Ludbreški, ujedno i aktualnih županijskih prvakinja, na državnom natjecanju vatrogasne mladeži koje će početkom lipnja biti održano u Čakovcu, pozvavši sve DVD-ove na suradnju na području vatrogasnih natjecanja.

podjela_2022_2.jpg