Sva naselja općine Petrijanec pokrivena LED rasvjetom: "Već se vide uštede u proračunu" Foto: Općina Petrijanec

Sva naselja općine Petrijanec pokrivena LED rasvjetom: "Već se vide uštede u proračunu"

VV | 19.7.2024. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Željko Posavec te direktorica ELDA PROJECT-a d.o.o. Ljerka Eldas još u svibnju potpisali su ugovor za Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršena je, uz nerazvrstane ceste u naseljima Majerje u Ulici Matije Gupca, Novoj Vesi Petrijanečkoj, u ulicama Florijana Bobića, Hinka Krizmana, Kratkoj, Vidovečkoj ulici, te ulicama Ljudevita Gaja i Rade Končara te u Zelendvoru u ulicama grofova Bombellesa i Ljudevita Gaja. Dotrajale svjetiljke zamijenjene su svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama.

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt "Smanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta - Faza IV“ prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture. Ciljevi projekta su: uštede u potrošnji električne energije (povećanje energetske učinkovitosti), smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova te povećanje prosječne osvijetljenosti (usklađenje s normom HRN EN 13 201). Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, ulaganje je u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

- S ponosom mogu reći kako smo priveli još jedan projekt kraju, a to je modernizacija javne rasvjete na području općine budući da se sada na svakom stupu nalazi rasvjetno tijelo, dok je nekad na svakom drugom stupu bila živina svjetiljka koja troši jako puno energije. U općinskom proračunu vidljive su ogromne uštede, a povećala se i sigurnost svih sudionika u prometu. Nakon modernizacije ostao nam je i drugi dio projekta koji se odnosi na ulaganje u igralište koji uskoro kreće sa realizacijom - najavio je načelnik Željko Posavec te ustvrdio kako nakon ovog projektaa sva naselja u općini su pokrivena LED rasvjetom.

Inače, na području Nove Vesi Petrijanečke, Zelendvora i Majerja zamijenjeno je187 svjetiljki, dok je do sada na području Općine ugrađeno ukupno 582 rasvjetnih tijela, što ukupno čini 769 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela.