Stručni skup u Ivancu: Starim osobama mnoge usluge i dalje nedostupne ili parcijalne Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Stručni skup u Ivancu: Starim osobama mnoge usluge i dalje nedostupne ili parcijalne

Varaždinske vijesti | 4.10.2021. u 20:17h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, u prostoru Poduzetničkog inkubatora u Ivancu održan je stručni skup na temu Socijalne usluge za starije osobe.

Na skupu su dr.sc. Ana Opačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dipl. psihologinja Ana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu u Zagrebu predstavile rezultate najnovijih istraživanja provedenih u sklopu projekta "Zajednice uključuju", a koji je tematski vezan uz dostupnost socijalnih usluga za starije osobe na području Varaždinske županije i RH.

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_1.jpg

U ime grada-domaćina, skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ivanca mag. arh. Marko Friščić. Naglašavajući odgovornost službi koje se u ova izazovna vremena brinu o starijima osobama, istaknuo je brigu Grada Ivanca za stariju populaciju koju provodi kroz socijalne programe i određene olakšice te kroz uključenost u planirani projekt gradnje dnevnog boravka za starije osobe.

-U postupku je i izrada nove socijalne karte grada Ivanca, koja će pomoći u definiranju novih socijalnih programa i popunjavanju postojećih – naglasio je Friščić.

Na skupu su predstavljeni preliminarni podaci o dostupnosti usluga za starije i nemoćne osobe te poziciji Varaždinske županije u odnosu na rezultate istraživanja u cijeloj RH. Ono je provedeno u 284 općine i 112 gradova u Hrvatskoj, od čega i u 18 od ukupno 26 JLS-ova u našoj županiji.

Istraživanje za Varaždinsku županiju pokazalo je da u najvećem broju postoje obiteljski domovi, udomiteljstvo, dostava toplih obroka, usluga pomoći u kući i njega u kući. Međutim, nedostupne su usluge kao što su, npr. psihološka pomoć članovima obiteljima i usluge predaha od skrbi za njegovatelje i članove obitelji, a ono što posebno zabrinjava jest izrazito niska zastupljenost usluga prijevoza starijih građana do zdravstvenih ustanova te, povezano s tim, podrška takvim građanima.

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_3.jpg

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec Robert Čusek ocijenio je da je udomiteljstvo u krizi, a pošto će obiteljski domovi ići na manje kapacitete smještaja, konstatirao je da će, slijedom toga, i centri za socijalnu skrb biti u velikom problemu kod rješavanja smještajnih problema za osobe koje tu uslugu trebaju. Važno je, kazao je, uključivanje svih proračuna, od državnog do lokalnog, jer pomoći svih vrsta je premalo, a smještajnih kapaciteta osobito.

Ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek naglasila je problem prijevoza osoba starih, bolesnih te i teško pokretnih osoba do zdravstvenih ustanova, osobito do Bolnice Varaždin (jer mnogi građani nemaju pravo na sanitet sukladno Pravilniku o sanitetskom prijevozu).

GDCK Ivanec prijevoz odrađuje za svoje korisnike projekta Zaželi, međutim, postavlja se pitanje što je s ostalim starim, bolesnim i nemoćnim osobama? Što je s ostalim lokalnim zajednicama u kojima Crveni križ nije partner ni nositelj projekta Zaželi, a ostalih, sličnih socijalnih usluga, nema?

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_2.jpg

Nakon široke rasprave o ovoj temi u koju su se uključili i predstavnici pojedinih JLS-ova i socijalni radnici koji su iznijeli svoja praktična iskustva, konstatirano je da bi pružanje usluga u zajednici kao što su pomoć u kući, dostava toplog obroka, prijevoz do liječnika i sl. – moralo biti dostupno svima, a zapravo je parcijalno i zanemareno.

S obzirom na iznesena razmišljanja, preporuke i sugestije, J. Ruhek je skup zaključila pozivom svim donositeljima odluka na zajednički sastanak koji će uskoro biti sazvan, a na kome će se razgovarati o problemima, izazovima, ali i mogućim zajedničkim rješenjima uočenih nedostataka u lokalnim zajednicama ivanečkoga kraja.