Štromar, nakon Lepoglave, na Danima kruha, čiji je domaćin Općina Vinica Foto: Grad Lepoglava

Štromar, nakon Lepoglave, na Danima kruha, čiji je domaćin Općina Vinica

Varaždinske vijesti | 12.10.2019. u 06:30h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade RH te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas će posjetiti Županijsku smotru Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje koja će biti održana od 9 do 13 sati na Franjevačkom trgu, točnije ispred palače Varaždinske županije. Tu će, nakon mise zahvalnice u varaždinskoj katedrali, učenici i njihovi učitelji predstavit različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolače, torte i brojne druge proizvode, koji će se moći degustirati te na taj način podržati učenike i nastavnike.. U 10.15 sati počet će svečanost uz prigodni program koji će izvesti učenici OŠ Vinica, koja je škola – domaćin ovogodišnje Smotre. Organizator je Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom, a pokrovitelj Općina Vinica. 

A u četvrtak Štromar je boravio u Lepoglavi. Razlog posjete bilo je upoznavanje s tijekom realizacije projekta energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi te otvaranje novouređene lokalne ceste Antekolovići – Huđi u Žarovnici.

Riječ je o projektima čija je realizacija financirana i sredstvima dobivenima na natječajima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U posljednje je dvije godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 1.6 milijuna kuna sufinanciralo 3.3 milijuna kuna vrijedne projekte i programe koje je Grad Lepoglava prijavio na natječaje navedenog ministarstva, na čemu je ministru Štromaru, kao i Vladi RH, zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Drago mi je da postoji netko, a to je ministar Štromar, tko razumije naše potrebe i pruža nam potporu u ostvarenju naših ciljeva, a cilj nam je ravnomjeran razvoj našeg grada. Zahvaljujući ovako značajnim potporama sanirali smo klizišta koja predstavljaju veliki problem, uredili ceste kojima osiguravamo mobilnost naših građana i otvaramo nova gradska područja, a energetski obnavljamo zgradu gradske uprave. Zahvaljujući dobivenim potporama u proračunu nam ostaju sredstva koja koristimo za druge projekte i programe kao što je nedavno pokrenut program potpore mladim obiteljima kod izgradnje ili kupnje, odnosno uređenja vlastitog doma – istaknuo je Škvarić.

- Sve ove projekte i programe podupiremo ne zbog gradonačelnika, mene ili samih projekata, provodimo ih zbog ljudi. Neki me prijavljuju zbog sukoba interesa, a moj je interes da građani žive bolje. Ispravljamo i nepravdu prema sjeveru Hrvatske koji nije dobivao dovoljno – istaknuo je Štromar čije ministarstvo s nešto više od 600.000 kuna sufinancira projekt energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi.

Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna, a uz Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, projekt s 309.661 kuna sufinancira i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. S tijekom radova i planiranim rokovima Štromara je upoznao Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o.. Riječ je o tvrtki koja izvodi radove energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi.

- Ovaj je projekt jedan od brojnih projekata energetske obnove koji se provode u Hrvatskoj. Među njima su i projekti obnove 394 škole i 91 vrtića. Uređuje se još puno zgrada kao ova u Lepoglavi – domovi, zdravstveni objekti i bolnice. Koristi od toga imaju ljudi jer sigurno je ugodnije boraviti u zgradi koja je opremljena, uređena, prekrasna izvana, a topla i ugodna iznutra – rekao je Štromar koji se u pratnji gradonačelnika Škvarića te članova lepoglavskog Gradskog vijeća i predsjednika mjesnih odbora uputio u Žarovnicu gdje je otvorena novouređena lokalna cesta Antekolovići – Huđi. Prigodu da je otvore Štromar je prepustio mještanima koji će najviše koristiti ovu novouređenu cestu.

- Radovi su bili vrijedni nešto više od 900.000 kuna, a zahvaljujući natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ostvarili smo potporu u visini od 391.000 kuna. Vlastitim sredstvima, bez dobivene potpore, ne bismo mogli realizirati ovaj projekt koji je važan za mobilnost građana, razvoj gospodarstva i otvaranje novih gradskih prostora – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik dodavši da je ovaj projekt i rezultat uvažavanja potreba građana od strane Grada Lepoglave, odnosno, u ovom slučaju, suradnje s Mjesnim odborom Žarovnica čiji je predsjednik, Stjepan Vresk pohvalio navedenu suradnju koja je rezultirala nizom projekata i programa koji se provode na području tog mjesnog odbora.

stromar_lepoglava_zarovnica_1.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_2.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_3.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_4.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_5.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_7.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_8.jpg

stromar_lepoglava_zarovnica_9.jpg