Stričak: Neodržavane kanale kod Hrastovljana treba što prije sanirati

Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 20:01h | Objavljeno u Našim krajem

Mjesta Hrastovljan i Križovljan u općini Martijanec su najurgentnije točke u toj općini koje su godinama izložene poplavi. Naime, odvodnja oborinskih voda i poplave, primjerice u Hrastovljanu, problemi su koji nisu riješeni desetljećima.

Kako bi se takva situacija izmijenila, u utorak su u toj općini sastanak održali HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak, predstavnici Općine predvođeni načelnikom Draženom Levakom i predsjednikom Općinskog Vijeća Dubravkom Besekom, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački. Tom je prilikom Stričak upozorio da nakon svake jače zime, većih oborina, dolazi do plavljenja pojedinih mjesta na području općine Martijanec.

hrastovljan_-_stricak_6.JPG

- Prvenstveno ovdje mislim na Hrastovljan. Zato smo danas obišli to područje gdje je vidljivo da su kanali neodržavani, odnosno da su jednim dijelom zarasli, a jednim su dijelom zaorani – ustvrdio je saborski zastupnik te uputio apel Hrvatskim vodama i mjerodavnim upravama za ceste da zajedno u suradnji s mještanima općine Martijanec priđu sanaciji.

- Vrijeme je da se krene u sanaciju kako bi se izbjegle moguće poplave u proljeće. Ovdje je bitna suradnja i odgovornost svih, jer poplave su stvarale mnogo problema u prošlosti, i gospodarstvu i mještanima. Vrijeme je da se stvar riješi, a da poplave za Hrastovljan postanu dio prošlosti – kazao je Stričak.

hrastovljan_-_stricak_4.JPG

Načelnik Levak je naglasio da u spomenutim mjestima postoje kanali koji, nažalost, nisu očišćeni i treba ih ponovo učiniti propusnima.

- Ovaj sastanak je napravljen upravo s ciljem da se utvrde mogućnosti odvoda oborinskih voda iz Hrastovljana i da se spriječi poplava. Križovljan smo manje-više doveli u situaciju da možemo razgovarati o načinu rješavanja poplava. Želimo to napraviti i s Hrastovljanom, kako bismo ga kroz nekoliko godina mogli obraniti od poplava – kazao je Levak s čijim se riječima složio i Bunić iz Hrvatskih voda. Za sam posao ponovnog aktiviranja kanala kazao je da se radi o ozbiljnom i zahtjevnom projektu.

- Treba aktivirati kanale koji su ostali zapušteni, uz županijsku cestu te one odvodne prema Plitvici. Koliko smo vidjeli, posao je ozbiljan i treba ga tehnički pripremiti. Načelno se planira realizirati u razdoblju od nekoliko godina. Time bi Hrastovljan imao riješenu i prometnicu i kvalitetnu odvodnju oborinskih voda – zaključio je Bunić.

hrastovljan_-_stricak_1.JPG

hrastovljan_-_stricak_2.JPG

hrastovljan_-_stricak_3.JPG

hrastovljan_-_stricak_5.JPG

hrastovljan_-_stricak_7.JPG