Ivan Bregović iz ivanečke ul. Stjepana Vukovića (rođ.1952.g.) do sada je darivao krv 106 puta. Njegov istoimenjak Ivan Bregović iz Bistrice, Ivanec (rođ.1962.) krv je darivao 114 puta te Stjepan Kukec (rođ.1949.) iz Donje Voće darivao je krv 137 puta

Stjepan Kukec: Darivao sam krv 137 puta, rekli su mi dosta, ali smatram da mogu još

| 19.10.2020. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Svaka tri mjeseca kao da vas nešto kopka i podsjeća na to da se bliži akcija darivanja krvi. Kao da tijelo osjeća - opisuju poriv koji imaju dugogodišnji darivatelji krvi s kojima smo popričali. Naime, Ivan Bregović iz ivanečke ul. Stjepana Vukovića (rođ.1952.g.) do sada je darivao krv 106 puta. Njegov istoimenjak Ivan Bregović iz Bistrice, Ivanec (rođ.1962.) krv je darivao 114 puta te Stjepan Kukec (rođ.1949.) iz Donje Voće darivao je krv 137 puta. Stoga, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec da bi okupilo svoje darivatelje s više od 100 darivanja planira osnovati Klub 100+. U GDCK takvih darivatelja ima 21, a u istu skupinu pripadaju i žene koje su dale krv više od 75 puta.

- Ne sjećam se ni kada sam prvi puta darivao krv, bilo je to u mladosti, sa 17 ili 18 godina kada sam bio u vojsci, a kasnije sam redovito nastavio s kolegama u ivanečkog tvrtki u kojoj sam radio - kaže umirovljeni Ivan Bregović iz ulice Bistrica, Ivanec,a koji nijednom nije odbijen.

Iako već svi u mirovini, naši se sugovornici svaka četiri mjeseca rado odazivaju akcijama darivanja krvi koje organizira GDCK Ivanec te se nikako posebno ne pripremaju. Svojim primjerom nastoje motivirati mlade za koje kažu da ih treba od najranijih dana “privikavati” i ukazivati im koliko je ovakva gesta plemenita.

- Darivao sam krv 137 puta i vjerojatno sam nekome pomogao. Zadnji puta mi je doktorica rekla da bi bilo dosta, ali ja smatram da dokle god srce radi i dokle god se osjećam dobro ja ću se uključivati u akcije - kaže sugovornik Stjepan Kukec kojemu je 137. darivanje bilo u ožujku ove godine te dodaje da mu taj poriv i dalje neda mira.

Iz GDCK Ivanec navode da se treba raditi na pomlađivanju davalašta jer su najčešće darivatelji osobe od 30 do 50 godina i da bi nekim povlasticama barem na lokalnoj razini trebalo motivirati mlađe na odazivanje na akcije.

- Za sada nam je jedina povlastica nakon određenog broja darivane krvi oslobođenje od plaćanja participacije na razini države. I bilo bi dobro kada bi imali recimo povlasticu besplatnog parkiranja općenito i/ili svakodnevno barem na lokalnoj razini - kažu sugovornici. Iz ivanečkog Crvenog križa slažu se da bi najmanje lokalna sredina mogla više vrednovati svoje darivatelje i ne izjednačavati ih s članovima ostalih udruga.

- Oni spašavaju nečije živote i zbog toga treba napraviti distinkciju od svih drugih članova udruga - slažu se u GDCK Ivanec.

Zašto je bitno osvijestiti ljude da se odazovu akcijama čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...