PUČKA VESELICA U STAŽNJEVCU Održane seoske igre uz zabavna i šašava natjecanja

Grad Ivanec/vv | 21.8.2023. u 10:14h | Objavljeno u Našim krajem

Pobjednički pehar ekipi Na malenom brijegu

Ekipa Na malenom brijegu pobjednica je jubilarnih 15. stažnjevečkih susreta koji su u nedjelju, 20. kolovoza, održani na mjesnom igralištu Vinski potok u Stažnjevcu. Drugo mjesto osvojila je ekipa Centra, a Otok ljubavi je treći.

Nakon cjelodnevnih natjecanja u najrazličitijim seoskim igrama i u raznim zabavnim i šašavim natjecanjima, u kojima smijeha i zafrkancije nije nedostajalo, pobjednike je u ranim večernjim satima proglasio Nikola Sedlar, tajnik Udruge za šport i rekreaciju Stažnjevec.

Proglašenje rezultata pratili su brojni natjecatelji i drugi mještani, ugodno smješteni u hladu suncobrana i "zbrinuti" uz ugostiteljsku ponudu tipičnu za pučke veselice.

Predstavnicima ekipa pehare je uručio Milorad Batinić, gradonačelnik Grada Ivanca, koji ove susrete podupire od samih početaka njihova održavanja. U ime pobjedničke ekipe pehar je preuzeo Josip Lončar, najstariji natjecatelj u potezanju užetom.

- UŠR Stažnjevec jedina je udruga, koliko je meni poznato, na području Varaždinske županije, a možda i države, koja ovakve susrete organizira kao strogo lokalna natjecanja te u njih uključuje sve generacije. I na tome vam čestitam, jer nije mala stvar punih 15 godina organizirati i održati ovakvu masovnu manifestaciju – poručio je Batinić te Stažnjevčanima uputio posebne čestitke na dva velika postignuća: nedavnom osvajanju zlatne medalje na Hrvatskom festivalu sportske rekreacije na selu u Poljani Biškupečkoj te na osvajanju prvog mjesta na Seoskim igrama u Salinovcu.

- Kako nam je najavljeno, ovoga tjedna napokon stiže i dugo očekivana potvrda o legalizaciji ovoga objekta na Vinskom potoku. To će Gradu omogućiti da krene u gradnju i uređenje prijeko potrebne infrastrukture, prvenstveno struje, vode i sanitarnog čvora. Sve to omogućit će bolji standard održavanja ovakvih i sličnih manifestacija na igralištu Vinski potok, za koje osobno mislim da je jedno od najljepših igrališta na gradskom području – zaključio je gradonačelnik, a što su mještani popratili pljeskom.

Svim natjecateljima, volonterima, mještanima, a posebno brojnoj djeci i mladima, zahvale na uključivanju i angažmanu uputio je predsjednik UŠR-a Stažnjevec Denis Šimek.

- Za naše malo naselje državno zlato osvojeno u Poljani jako je velika stvar i na to smo posebno ponosni. U tu čast, ali i u čast 15. obljetnice našega društva, ali i za sve vas, danas režemo i ovu veliku slavljeničku tortu – poručio je Šimek, nakon čega su rekreativci svečano razrezali tortu i njome ponudili sve okupljene mještane i goste.

Stažnjevečki susreti sa svojim natjecanjima u čak 15 disciplina, u koje su se uključile sve generacije Stažnjevčana, od onih najmanjih do najstarijih, potvrdili su se ne samo kao jedna od odličnih pučkih manifestacija, kakve objedinjuju ljude i jačaju svijest o pripadnosti lokalnoj tradiciji, običajima, navadama i zajedništvu, već i kao odličan vjetar u leđa rekreaciji.

A kako rekoše domaćini, veterani organizacije Stažnjevečkih susreta već pomalo osjećaju zamor "materijala" pa je vrijeme da iskustvo i volju za nastavak ove lijepe tradicije počnu prenositi na mlade generacije, od kojih očekuju da će je, kao lokalnu posebnost, njegovati i dalje.