Stara ludbreška kinodvorana pretvorena u modernu multifunkcionalnu dvoranu Foto: Grad Ludbreg

Stara ludbreška kinodvorana pretvorena u modernu multifunkcionalnu dvoranu

Varaždinske vijesti | 7.9.2022. u 08:08h | Objavljeno u Našim krajem

Završili radovi na obnovi dvorane kakve se ne bi posramili niti najveći gradovi u Hrvatskoj, otvorenje idućeg mjeseca

Ludbreška je kinodvorana sinonim za kulturu. Ugostila je brojne kulturne festivale, kazališne predstave, projicirala filmske klasike, ugostila konferencije pa i glazbene festivale te koncerte.

- Postala je dio nas, dio društva. Tu su se dešavale prve ljubavi, otkrivale mlade glazbene nade, tu su odzvanjali smijeh i pjesma publike. Škripavi parket, zastori krpani po nekoliko puta, živine žarulje i prepoznatljive drvene stolice mnogo toga 'skrivaju', mnogo su toga vidjele i doživjele. Gotovo šest desetljeća živjela je kao takva, Ludbrežani su "živjeli" kroz nju, ona je utkana u brojna sjećanja. Kinodvorana kakvu pamtimo uistinu je dala 'sve od sebe' i bilo je vrijeme da zakorači u neko novo, moderno doba. Doba u kojem će upoznati nova filmska lica, u kojem će se desiti neke nove ljubavi i doba u kojem će slušati 'neke nove klince'. Prošlost je ono što nas određuje, ali još je važniji pogled prema budućnosti, a naša kinodvorana je upravo to - divan pogled prema kreiranju novih sjećanja - priopćili su iz Grada Ludbrega.

Stvaranje tog divnog pogleda započelo je u prosincu prošle godine kada su započeli i građevinsko obrtnički radovi na obnovi. U proteklih 9 mjeseci prostor je kompletno preuređen, interijer gledališta dobio je novu modernu formu što je značajno poboljšalo vidljivost, ugrađeno je 246 novih stolica, novi je strop, u prostoru je postavljena energetski učinkovita LED rasvjeta, pozornica je dobila novi drveni pod i zastore, a ispod pozornice uređen je dodatni prostor.

ludbreg_kinodvorana_06092022_2.jpg

- U dvoranu je ugrađena moderna audio oprema koja može pokriti sve potrebe bilo za nastup orkestara, kazališnih družina, KUD-ova. Dvorana je multifunkcionalna i može se koristiti za sve namjene, uključujući i kino projekcije i kongrese. Dvorana je opremljena sorroud sistemom razglasa, moguće je snimanje svih događaja u dvorani kao i live streaming. Video oprema ima čak 2 projektora, kino projektor za digitalno kino, kao i projektor za prezentacije i druge kraće sadržaje. Scenska rasvjeta ima 41 reflektor kojima se daljinski upravlja i mogu se postaviti pojedine unaprijed zadane scene tako da se rasvjeta ne mora svaki put prilagođavati. Naravno svi reflektori se mogu spustiti pomoću motora i dodatno podesiti ovisno o scenskom zahtjevu izvođača. Cjelokupni prostor je klimatiziran za veću udobnost - objašnjava ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Ludbreg Branko Dijanošić.

Budući se radi o kompletnoj novoj tehnici za audio, video i scensku rasvjetu bit će potrebna dodatna edukacija, odnosno ton majstor i majstor rasvjete. Sva ugrađen oprema je profesionalna stoga upravljanje takvom opremom iziskuje specifična znanja.

ludbreg_kinodvorana_06092022_1.jpg

- I korisnici će se morati priviknuti da se sva rasvjeta i oprema ne mogu tek tako koristit jer je vijek reflektora ograničen satima rada i nakon toga treba kupiti nove žarulje koje nisu nimalo jeftine. Sve nas čeka prilagodba – dodaje ravnatelj.

Prilagodba čeka i publiku koja će od sada doživjeti puno veći komfor tijekom programa, bržu i bolju fluktuaciju i kretanje dvoranom, kao i bolju signalizaciju. Potpuno je obnovljen i pred prostor na ulazu u dvoranu, kako u prizemlju tako i na katu. Ukupna vrijednost projekta obnove je 4.500.000 kuna.

- Obnovu je financirao Grad Ludbreg putem dugoročnog kredita što je nakon toliko godina čekanja bilo jedino moguće, budući da dva puta nismo prošli na EU projektu ruralnog razvoja, jednom smo bili ispod crte jer su sredstva bila potrošena, a drugi put su nas odbili u drugom krugu, ni žalba na postupak ocjenjivanja projekta nije pomogla jer smo s istim „papirima“ jednom prošli, a drugi puta ne - objašnjava ravnatelj Dijanošić.

ludbreg_kinodvorana_06092022_3.jpg

Kupnju digitalne kino opreme je pak uz vlastita sredstva Centra sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija. Sufinanciranje u iznosu od 300.000,00 kuna odobreno je u sklopu Javnog poziva Ministarstva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2022. godinu za Gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture.

- Budući je prvim projektom opremanja dvorane bilo predviđena sva ostala tehnika, ovdje se platio samo projektor u iznosu od 436.800,00 kuna. S obzirom na visinu dobivenih sredstava od Ministarstva kulture, obvezni smo prikazivati određeni postotak hrvatskog i europskog filma. Treba tek vidjeti kako će sve funkcionirati jer je puno novosti. Upravljanje jednim ovakvim sustavom je puno drugačije nego što smo bili navikli u našoj staroj dvorani - svjestan je Dijanošić koji dodaje kako je završetkom obnove ispunjen inicijalni plan.

- Jako sam ponosan što smo Ludbrežanima omogućili dvoranu kakve se ne bi posramili niti najveći gradovi u Hrvatskoj – zaključio je.

Dodajmo i kako će prva projekcija koju će na otvorenju u ugodnoj atmosferi nove multifunkcionalne dvorane posjetitelji moći pogledati biti kratki trailer za dokumentarni film u produkciji Centra za kulturu i informiranje 'Ludbreg' koji govori o povijesti ludbreškog kina. U pripremi dokumentarca sudjelovala je Ivanka Golubić iz perspektive posjetitelja ludbreškog kina te Stjepan Martinković i Lujo Kišić, ludbreški kinooperateri.

- Lijepo je doma sjediti u fotelji i gledati film, to je sve lijepo, ali doživljaj u kino je doživljaj u kinu. Tu je nešto sasvim drugo, posebice sada kada je tehnika počela dočaravati taj film, da se mi osjećamo kao akteri u njemu. I zvuk i slika su sada tako podešeni da se vi osjećate kao da ste u centru zbivanja. Više niste gledaoc koji samo gleda sliku, nego ste gledaoc koji je u tom centru zbivanja. To vam onda donosi nešto čarobnog. Veliki ekran i film ostat će uvijek čarobni i vjerujem da nikada neće izumrijeti - ispričao je prilikom snimanja filma Lujo Kišić, koji nažalost nije dočekao njegovu premijeru, ali zahvaljujući filmu i novije će generacije imati priliku upoznati tog dobronamjernog diva.

U ovom prostoru se održavao, a održavat će se i nadalje u još većem intenzitetu niz kulturno - umjetničkih događanja. Tako se primjerice u kinodvorani već godinama organizira festival kajkavske komedije 'Dani Mladena Kerstnera'. Ovog studenoga festival će obilježiti 15. obljetnicu nakon dvije godine pauze uzrokovane kako koronavirusom tako i obnovom dvorane.

U tijeku je obnova sanitarnog čvora zgrade Centra za kulturu i informiranje Ludbreg. Po završetku radova održat će se službeni program otvorenja nove multifunkcionalne dvorane.