SŠ Novi Marof dobila Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

| 29.1.2024. u 13:09h | Objavljeno u Našim krajem

Srednja škola Novi Marof dobila je Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odluka je to koju je donijela Agencija za mobilnost i programe EU temeljem pristiglih prijava. Novomarofska Srednja škola udovoljila je svim uvjetima te zahvaljujući dovoljnom broju bodova imat će priliku provoditi novi EU projekt u svojem obrazovnom programu.

Erasmus akreditacija organizacijama u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja omogućuje da se uključe u prekograničnu razmjenu i suradnju. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je prijavitelj izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje organizacije. Upravo je taj plan ključan dio prijave u procesu dobivanja Erasmus akreditacije.

Generalni ciljevi Erasmus akreditacije odnose se na promicanje vrijednosti uključivosti i raznolikosti, tolerancije i demokratskog sudjelovanja, širenje znanja o zajedničkoj europskoj baštini i raznolikosti te podupiranje razvoja mreža unutar struke u cijeloj Europi.

U konkretnom području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Erasmus akreditacija između ostalog, omogućuje jačanje ključnih kompetencija i transverzalnih vještina, posebno učenjem stranih jezika i digitalnih vještina.

- Također, omogućit će podupiranje razvoja vještina potrebnih za određeni posao na sadašnjem i budućem tržištu rada. Na taj način ćemo naše učenike još kvalitetnije pripremati za ono što ih očekuje kada izađu iz školski klupa i zapute se u potragu za poslom. Dobit ćemo i priliku razmjenjivati najbolje primjere iz prakse te poticati primjene novih i inovativnih pedagoških metoda i tehnologija, a naši profesori, predavači, mentori i drugo nastavno osoblje mogućnost stručnog usavršavanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - istaknuo je Nikola Žganec, ravnatelj Srednje škole Novi Marof.

Srednjoj školi Novi Marof ovo će biti četvrti EU projekt u kojem sudjeluje u okviru svojeg obrazovnog programa. Do sada su već uspješno realizirani projekti „Poduzetništvo, moj izbor”, „Čista petica” i „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” u suradnji sa drugim školama.

- Svi oni su za cilj imali razvijanje odgojno-obrazovnih modela koji omogućuju stjecanje novih znanja i vještina, kao i dodatnih kompetencija potrebnih za uspješan život i učenje u modernom društvu. Na taj se način kvalitetnije povezuju školski sustav s tržištem rada i stvarnim potrebama gospodarskih subjekata – rekao je ravnatelj Žganec te dodao da vjeruje da je na istome tragu i Erasmus akreditacija.

- Svakim novim projektom nadograđujemo sve što smo dosada naučili, povezujemo se s našim partnerima, profesori stječu nova iskustva, a učenici nova znanja koja im olakšavaju daljnje akademsko obrazovanje ili lakše prvo zaposlenje - zaključuje Žganec.