Sredinom srpnja tehnički pregled vrtića u Lepoglavi i Višnjici Foto: Grad Lepoglava

Sredinom srpnja tehnički pregled vrtića u Lepoglavi i Višnjici

Varaždinske vijesti | 16.5.2020. u 19:28h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Znatno prije ugovorenih rokova bit će završeni radovi na uređenju i adaptaciji zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava te izgradnji novog objekta dječjeg vrtića u Višnjici.

- Jedina smo jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojoj se izvode radovi na čak dva dječja vrtića. Riječ je o najvećim kapitalnim investicijama Grada Lepoglave u ovom trenutku. Njihova je vrijednost oko 17 milijuna kuna što je oko 70% izvornog proračuna Grada Lepoglave. Oba će vrtića svoja vrata otvoriti 1. rujna, odnosno početkom nove pedagoške godine. Zahvaljujući ovim projektima stvorit ćemo uvjete, a što je naš cilj, da sva djeca s gradskog područja pohađaju vrtić. Istovremeno, velikim subvencijama pomažemo roditeljima financiranje boravka djece u vrtićima. Visina sufinanciranja ovisi o visini prihoda roditelja i kreće se od 200 pa do čak 600 kuna – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić u obilasku dvaju gradilišta na kojima se finaliziraju radovi.

U obilasku su mu se pridružili predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić, gradski vijećnik Josip Čelig te ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava Valentina Husnjak Ribić koja je kazala da će novouređeni vrtići pružiti uvjete potrebne za provođenje predškolskog programa po najvišim pedagoškim standardima.

- Godinama je na području Grada Lepoglave stvarana mreža predškolskog odgoja. Zahvaljujući toj mreži svakom je djetetu s gradskog područja omogućeno da pohađa neki od programa predškolskog odgoja – istaknula je ravnateljica izražavajući zadovoljstvo otvaranjem jasličke skupine u Lepoglavi te otvaranjem dječjeg vrtića u Višnjici koji će djelovati u sastavu DV Lepoglava.

Radovi uređenja i adaptacije zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava vrijedni su 12.275.785,64 kuna. Dio sredstava za realizaciju ovog projekta Grad Lepoglava je osigurao kroz europske fondove odnosno mjeru 7.4 u okviru koje je odobreno sufinanciranje ovog projekta u visini od 6.7 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurao je Grad Lepoglava i to povoljnim zaduženjem kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- U visokoj smo fazi završetka radova i prema planu radovi bi trebali biti završeni do kraja mjeseca lipnja dok tehnički pregled planiramo za prvi tjedan srpnja – najavio je završetak radova Slavko Kišiček iz tvrtke MIPCRO, koja izvodi radove na adaptaciji i uređenju zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava.

I radovi na izgradnji potpuno novog objekta dječjeg vrtića u Višnjici ušli su u završnu fazu što je, ispred izvođača radova, potvrdio Tomica Zgrebec iz tvrtke TTG iz Višnjice.

- Ono što smo obećali ispunjavamo. 90% radova je završeno. Trenutno postavljamo podno grijanje i instalacije. Objekt će 15. srpnja biti spreman za tehnički pregled. Zahvalio bih ovom prigodom, ispred tvrtke TTG i kooperanata, Gradu Lepoglavi na tome što investira u naš kraj. 90% naših radnika je iz Višnjice i zadovoljstvo je što će i djeca tih radnika pohađati dječji vrtić u Višnjici koji grade – poručio je Zgrebec.

Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je da će sa završetkom projekta izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici ovaj pogranični kraj dobiti koristan sadržaj koji će podići životni standard žitelja ovog djela Grada Lepoglave i omogućiti im da u njemu ostanu i živjeti.

Da dječji vrtić u Višnjici puno znači za Grad Lepoglavu, ali još više za Višnjicu istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

- Ideja o otvaranju dječjeg vrtića u Višnjici postoji od prije par godina. Možda tada nije bilo dovoljno sluha za to, no uvjetovano drugim saznanjima i u sinergiji s gradonačelnikom, te slušajući potrebe građana i stavljanjem politike u stranu, danas smo pred završetkom izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici. Mladim smo obiteljima osigurali mogućnost korištenja usluga vrtića u samoj Višnjici što će im uvelike olakšati odlazak na posao – poručio je Dukarić.

Vrtić koji je pred završetkom izgradnje veličine je 500 četvornih metara i moći će ga pohađati do 60 djece. Vrijednost radova je 3.884.486 kuna, a pridoda li se tome opremanje vrtića i uređenje okoliša, cijena će doseći 4.5 milijuna kuna. Radovi se financiraju sredstvima iz gradskog proračuna, a nedavno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dobivena potpora u visini od 100.000 kuna. Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici nije mogao biti prijavljen za sufinanciranje kroz mjeru 7.4 budući da je na tu mjeru Grad Lepoglava kandidirao projekt uređenja i adaptacija zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava.

Interes za roditelja za usluge dječjeg vrtića u Višnjici već je sada popriličan što govori broj od 50 zahtjeva za pohađanjem tog vrtića.

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_01.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_02.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_03.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_04.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_05.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_06.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_07.jpg

lepoglava_zavrsni_radovi_na_vrticima_08.jpg