Sračinec: Održano predavanje za poljoprivrednike uoči početka sezone

| 30.1.2023. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklog je četvrtka u prostorijama male dvorane Doma kulture u Sračincu održano još jedno u nizu od važnih predavanja za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec, ali i šire, sve s ciljem lakše prilagodbe novom programskom razdoblju i lakšem ulasku u novu poljoprivrednu sezonu.

Nastavak je to aktivnosti na znanstveno-stručni skup Održiva i regenerativna poljoprivreda- novi poljoprivredni standardi održan proteklog mjeseca u Općini Sračinec, a koji je organiziran osobitim trudom gospođe Miljenke Križnjak.

Sve izmjene koje nosi novo programsko razdoblje u poljoprivredi, nastojale su kroz svoje predavanje približiti više stručne suradnice Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku Jelena Stipetić i Andreja Vukalović Pofuk, ali i tvrtka BIOinput iz Sračinca koja nudi paletu proizvoda namijenjenih ekološkoj i integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na nepravilnu uporabu gnojiva i posljedično gubitak hranjiva te važnost kontinuiranih analiza tla na vrlo je jednostavan način u svojoj prezentaciji prikazao g. Josip Borak iz poduzeća Agrodata koje se bavi uzorkovanjem tla i preporukama gnojidbe nakon analiza. Obol predavanju i ovaj je put dala tvrtka Fanon iz Petrijanca koja poljoprivrednicima nudi suradnju kroz ugovaranje poljoprivredne proizvodnje prvenstveno deficitarnih sirovina poput uljarica.

- Općina Sračinec unazad 10 godina kontinuirano informira poljoprivrednike putem ovakvih događanja te se s pravom može deklarirati kao jedna od rijetkih općina u Varaždinskoj županiji koja redovito brine za svoje poljoprivrednike. Iako se na prvi pogled čini da Sračinec i Svibovec Podravski, kao mogli bismo reći prigradska naselja, nemaju osobito razvijenu poljoprivredu, vi koji i dalje obrađujete zemlju i proizvodite hranu dokaz ste da to nije tako. Hvala vam što ste ovako zainteresirani za novosti u ovoj sferi gospodarstva, a gospođi Križnjak puno hvala za svu uloženu energiju u posao okupljanja, informiranja i edukacije poljoprivrednika - naglasio je u svom obraćanju okupljenima načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Koliko su stručna predavanja potrebna poljoprivrednicima potkrjepljuje i činjenica kako su ova predavanja sve otvorenija kroz diskusiju pa je i ovaj susret poljoprivrednika bio prožet konstruktivnom raspravom, razmjenom iskustva, a korisne informacije vezano uz praksu primjene zelene gnojidbe i No-till obrade tla, na svom gospodarstvu svima je dao g. Alen Šopar, poljoprivrednik iz Međimurja. Skupu je prisustvovalo pedesetak sudionika, poljoprivrednici iz Sračinca, Petrijanca, Jalžabeta, poljoprivrednici s Ludbreškog područja, ali i susjednog nam Međimurja.

- Iznimno sam ponosna na sve poljoprivredne proizvođače, posebice na one iz mog Sračinca. Sav trud koji ovih desetak godina ulažem u podršku i promociju poljoprivrede isplatio se od prvog dana, posebice kroz zadnja dva događanja koja su održana u općini Sračinec - to su ORP Sračinec 2022 i skup održan ovog četvrtka. Iznimno me veseli činjenica da u Sračincu, općini koja je jedna on najmanjih, što se poljoprivredne proizvodnje tiče u Varaždinskoj županiji, poljoprivrednici imaju takvu podršku. Nastojat ću da se ta praksa nikad ne prekine i da iz godine u godinu samo raste - rekla je organizatorica skupa Miljenka Križnjak.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci