Špilja Vindija uključena u EU projekt vrijedan šest milijuna kuna Foto: Voca.hr

Špilja Vindija uključena u EU projekt vrijedan šest milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 19.3.2016. u 07:59h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Donja Voća vodeći je partner s financijskim udjelom od oko 3,2 milijuna kuna u projektu “Putevima povijesti i prirode prema zajedničkoj budućnost, JUČER – DANAS – VANI” vrijednom šest milijuna kuna.

Kroz prekograničnu suradnju u projektu sa slovenske strane sudjeluju Občina Kidričevo i Univerza v Mariboru, Filozofski fakultet. Projekt je prijavljen na EU fond INTERREG Slovenija – Hrvatska te se očekuje pozitivna ocjena.

Cilj projekta jest pridonijeti promicanju održivog turizma graničnog područja mobilizacijom potencijala prirodne i kulturne baštine ruralnih područja sa svrhom jačanja gospodarske aktivnosti na lokalnoj razini te dobrobiti ljudi koji žive i rade na tom području ili ga posjećuju, te pokretanje i održivo korištenje baštine graničnih zajednica temeljem partnerske suradnje s ciljem jačanja prepoznatljivosti regije potaknuto podizanjem razine atraktivnosti spomenika prirode špilje Vindija i razvoja održivog turizma.

U Donjoj Voći, u Arheološkom parku Voća, razvit će se ponuda sadržaja za potrebe edukacije za osnovne škole, za centre edukacije u prirodi, za stručna istraživanja i za međugeneracijsko povezivanje. Kroz mentorstvo projektnih partnera osigurat će se da Arheološki park Voća bude „društveni primjer“ centra koji može posjetiti obitelj, umirovljenici ili mala djeca te kroz nekoliko sati živjeti u vremenu prije 10.000 godina. Za to područje važan je element prvi čovjek i njegov povijesni i prirodni način života koji se mora sačuvati.

Park će biti povezan s kulturno turističkim sadržajima Občine Kidričevo koja je partner u projektu, dok će Univerza u Mariboru biti zadužena za stručnu podršku projektu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci