Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost: Ove nedjelje družite se s praljudima i vilama Foto: VV arhiva / ilustracija

Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost: Ove nedjelje družite se s praljudima i vilama

Varaždinske vijesti | 4.6.2022. u 09:34h | Objavljeno u Našim krajem

U nedjelju 5. lipnja svi putevi vode u spilju Vindiju, voćansku ljepoticu!

Doživite Voću i Vindiju na jedinstven način kroz druženje s živim praljudima i vilama iz narodne predaje, degustacijom špiljskog koktela i pećinskog peciva, druženjem s medvjedom itd.

O čemu se radi?! U nedjelju 5. lipnja, s početkom u 15 sati, ispred prostora spilje Vindije u Rijeci Voćanskoj (Općina Donja Voća) održat će se sedma po redu kulturna i edukativna manifestacija "Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost", u kojoj članovi KUD-a Voća ožive praljude, a i vile iz narodnih legendi voćanskoga kraja.

Podsjetimo, manifestacija se trebala održati 29. svibnja, no zbog vremenskih je neprilika odgođena.

>> Zbog najave lošeg vremena manifestacija u spilji Vindiji u Donjoj Voći odgođena je za sljedeću nedjelju

Posjetitelje će, osim programa ispred spilje u organizaciji KUD-a Voća i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, u podnožju spilje čekati i bogata ponuda jela i pića u organizaciji voćanskih udruga.

Manifestacija koja je počela skromno prije osam godina povodom obilježavanja 50. godina proglašenja spilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode, prerasla je u atraktivni kulturno-turistički događaj. U folklornom dijelu programa ove će godine nastupiti "muzikaši" KUD-a Voća i gosti iz Slovenije, "muzikaši" iz bratske Općine Starše. U edukativnom dijelu na značaj i povijest spilje Vindije osvrnut će se stručnjaci Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a posjetitelji će moći i nabaviti tiskovinu o ovoj manifestaciji u kojoj je autorski rad o Vindiji napisao prof. Jakov Radovčić, te ostale prigodne suvenire voćanskog kraja.

Sve ovo je i više nego dovoljan razlog za put prema Voći - KUD Voća, praljudi, vile, voćanske udruge suorganizatori te Općina Donja Voća pozivaju sve ljubitelje prirode i starih običaja, djecu, izletnike, planinare, bicikliste, bajkere itd. da provedu popodne u prekrasnom okruženju špilje Vindije! I ne brinite za temperature - čeka vas debela hladovina i još "deblja" ponuda osvježenja svih vrsta.

- Da bi mogel pračovek biti, moraš na Voću iti! - poručili su organizatori.