Službenice JUO Općine Vidovec sudjelovale na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu Foto: Općina Vidovec

Službenice JUO Općine Vidovec sudjelovale na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Varaždinske vijesti | 18.10.2024. u 08:52h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom Europskog tjedna regija i gradova 2024., koji se ove godine održao od 7. do 10. rujna, službenice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vidovec, u pratnji načelnika Brune Hranića, posjetile su Bruxelles. Tijekom trodnevnog programa, imale su priliku upoznati se s radom ključnih europskih institucija, uključujući Europski parlament i Europski odbor regija.

Vidovec_Bruxelles_18102024_6.jpg

Jedan od najvažnijih trenutaka bio je obilazak Europskog parlamenta, gdje su se detaljnije upoznale s procesima donošenja odluka na europskoj razini, kao i s funkcioniranjem drugih institucija unutar EU. Također, sudjelovale su na predavanjima u Europskom odboru regija, gdje je načelnik Bruno Hranić, kao član ove institucije, podijelio svoja iskustva o ulozi regija i gradova u oblikovanju budućnosti Europe.

Vidovec_Bruxelles_18102024_2.jpg

Službenice su sudjelovale i na radionicama i seminarima u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, najveće godišnje platforme za razmjenu znanja i iskustava među regionalnim i lokalnim predstavnicima. Jedan od ključnih seminara bio je "Opening Session of the #EURegionsWeek 2024", koji je ove godine održan pod motom "Osnaživanje zajednica". Uvodna rasprava okupila je visokorangirane političare i stručnjake kako bi raspravljali o izazovima s kojima se suočavaju europske regije i gradovi, te o ključnoj ulozi kohezijske politike za budućnost Europe. Također je predstavljeno novo Godišnje izvješće EU-a o stanju regija i gradova, koje pruža uvid u aktualna socioekonomska kretanja diljem Europe.

Vidovec_Bruxelles_18102024_5.jpg

Na radionici "The Transition Lab" sudionici su imali priliku sudjelovati u stvaranju prototipova koji potiču kružnu ekonomiju. Ova inovativna radionica okupila je stručnjake iz različitih sektora koji su kroz praktične primjere surađivali na održivim rješenjima za budući razvoj gradova i lokalnih sredina, usmjerenih na ponovnu upotrebu resursa i stvaranje novih modela suradnje.

Vidovec_Bruxelles_18102024_3.jpg

Seminar "Every Voice Matters" istaknuo je važnost aktivnog sudjelovanja građana u lokalnoj demokraciji. Predstavljeni su projekti koji potiču uključivanje zajednice, a financirani su iz programa CERV i EEA/Norway Grants. Naglasak je bio na promociji ljudskih prava, jednakosti i jačanju demokratskih procesa na lokalnoj razini.

Vidovec_Bruxelles_18102024_1.jpg

- Sudjelovanje službenica Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova dodatno je osnažilo suradnju s europskim institucijama te pružilo nove spoznaje i ideje koje će doprinijeti daljnjem razvoju općine i lokalne zajednice - naglasili su iz Općine Vidovec.

Vidovec_Bruxelles_18102024_4.jpg