Skrajski pajdaši i KUD Salinovec prikazali tradicionalnu berbu grožđa Foto: B. Težak

Skrajski pajdaši i KUD Salinovec prikazali tradicionalnu berbu grožđa

| 2.10.2020. u 18:14h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Okupljanjem članova Udruge vinogradara i vinara Skrajski pajdaši i folkloraša KUD-a Salinovec kod stare preše visoko na vinorodnom Šatornjaku i pozdravnim riječima predsjednika Pajdaša Ivana Lončara, u nedjelju je, 27. rujna, počela 4. starinska berba grožđa.

Pozdravljajući okupljene, među kojima su bili i predstavnici vinske Udruge Peharček iz Ivanca, Lončar je svima poželio dobrodošlicu na Šatornjak, gdje su domaćini uredili svoj starinski vinski punkt. Na njemu su još prije desetak godina postavili prastaru drvenu prešu koju redovito održavaju, a skupili su i sačuvali mnogo opreme i vinskog suđa koje su nekad bile sastavni dio svake klijeti i vinskog podruma, a danas ih se tek rijetko može vidjeti – drvene bačve i pute, starinske muljače, škafe i lakomnice i dr.

I ove godine domaćinima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima iz gradske uprave te im čestitao na održavanju tradicije.

- Osobito mi je drago što su nam se jesenas pridružili i predstavnici ivanečkog Peharčeka, pa bude li dogovora među udrugama, dogodine možda možemo očekivati i širu i još bogatiju manifestaciju. Veseli me što ste uspjeli sačuvati tradiciju, kako zbog toga da se mi, stariji, podsjetimo naših nekadašnjih običaja, a svakako i zato da mlađi mogu vidjeti makar djelić baštine svojih predaka – naglasio je Batinić.

Budući da Grad Ivanec ovu manifestaciju tradicionalno podupire i financijski, najavio je da će je gradska uprava na jednak način pratiti i ubuduće, jer Skrajski pajdaši i KUD Salinovec jedini su na području grada Ivanca (i šire) koji priređuju manifestaciju ovakve vrste, s prikazom svih elemenata tradicijske berbe grožđa.

A nakon toga berači i beračice pod vodstvom muzikaša te s putama i kantama krenuli su u berbu. Brajde i trsje obrali su za tili čas te grožđe samljeli u muljači. Potom je uslijedio najveseliji dio: dečki su „vužgali“ u gitaru, violinu i harmoniku, puce su se spustile u badanj, zavrnule bijele kiklje i zatancale polku po friško ubranom grožđu. Iako je zeblo, ni muzikaši ni plesačice nisu se šparali pa se polka svirala triput.

Naravno, nakon toga svi su zagrijali rakijicom, neki orahovcem i višnjevcem, a neki su svemu tome dodali i koji gemišt. Nakon ovog, zabavnog dijela, uslijedio je poučni, u kome su mladi sa zanimanjem gledali starije, iskusne vinogradare koji su im demonstrirali način prešanja grožđa na starinskoj drvenoj preši. Umijeće je to i znanje koje danas čuva još samo starija generacija. Iako se preša malo rasušila i zapela, nakon što je „proradila“ funkcionirala je besprijekorno pa se veliki škaf začas ispunio friškim moštom.

Druženje je nastavljeno uz izvorni ples KUD-a Salinovec, nakon kojeg je uslijedila gozba uz tikvene i sirne štruklje, orehnjače i makovnjače, domaće pite od jabuka, kobasice i druge delicije, a sve to zalijevalo se s puno, puno lanjske kapljice sa Šatornjaka.