Sjećanje na akciju "Maslenica": Baneković teško ranjen uslijed napada minobacačkim granatama Foto: USJP Roda/Ivo Loborec

Sjećanje na akciju "Maslenica": Baneković teško ranjen uslijed napada minobacačkim granatama

| 25.1.2017. u 11:42h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske "Roda" zajedno s predstavnicima Policijske uprave varaždinske, jutros su  na Varaždinskom groblju položili vijenac i zapalili svijeće na grobu poginulog kolege Emila Banekovića.

Emil Baneković je bio teško ranjen u akciji "Maslenica" 22. siječnja 1993. godine, a preminuo je u riječkoj bolnici desetak dana kasnije od zadobivenih ozljeda.

Prije pune 24 godine temeljem zapovijedi Sektora Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova RH, postrojba Specijalne jedinice policije "Roda" krenula je 19. siječnja 1993. godine u Lukovo Šugarje. Tu se nalazila svojevrsna polazna baza za sve aktivnosti specijalnih policijskih postrojbi na području Velebita.

Nakon što su kompletirali opremu, vozilima su se prevezli do Starigrada Paklenice. U popodnevnim satima 20. siječnja iz Starigrad Paklenice krenuli su kroz kanjon Paklenice u smjeru Kneževića, kamo su nakon napornog pješačenja s cjelokupnom ratnom opremom stigli sljedećeg dana 21. siječnja 1993. godine.

- Dolaskom u Kneževiće, jedinica je dobila borbeni zadatak i nastavila u smjeru Velikog Libinja. Sljedećega jutra, u sklopu skupnih snaga sa SJP Zadar i Šibenik krenuli smo na izvršenje zadatka na obroncima Velebita. Iako je bila zima i temperature znatno ispod nule, naš je zadatak bio zauzimanje Velike i Male Bobije te presijecanje komunikacije Obrovac-Mali Alan. Vijugava kolona specijalaca krenula je velebitskim vrletima unaprijed planiranim smjerom - prisjetio se početaka akcije "Maslenica" tadašnji zapovjednik SJP PU Varaždinske Goran Mihalić, predsjednik Udruge SJP "Roda".

Na prvi otpor naišli su kod Lipovog Vrha, kada je na njih iznenada otvorena vatra iz PKT-a. Tešku prostrijelnu ranu tom je prilikom zadobio sam zapovjednik SJP PU Varaždinske Mihalić.

Zahvaljujući prisebnosti, spretnosti i snalažljivosti pripadnika jedinice Ive Loborca, danas tajnika USJP "Roda" i varaždinskog Županijskog vijećnika, prilikom pružanja prve pomoći ranjenom zapovjedniku izbjegnute su teže posljedice. Zapovjedništvo jedinicom u tom je trenutku preuzeo Dražen Vitez.

- Uslijed napada minobacačkim granatama, koje su pale između skupnih snaga, teško su ranjena još dvojica specijalaca iz SJP PU Varaždinske Dragutin Medenjak i Emil Baneković. Emil je desetak dana kasnije u riječkoj bolnici nažalost podlegao zadobivenim ranama. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća svake se godine prisjećamo našeg kolege i to je danas najmanje što možemo za njega učiniti - istaknuo je Mihalić.

Skupno zapovjedništvo specijalnih jedinica policije iz Zadra, Šibenika i Varaždina, unatoč snažnom otporu neprijatelja, u akciji oslobađanja Maslenice, kao jedne od strateški najvažnijih točaka u Republici Hrvatskoj, u cijelosti je obavilo planirane zadatke.

USJP_Roda_akcija_maslenica_obljetnica_pogibije_emila_banekovića_3.jpg

USJP_Roda_akcija_maslenica_obljetnica_pogibije_emila_banekovića_2.jpg