Savjet za socijalnu politiku Grada Lepoglave donio odluke oko pomoći potrebitima

J.Š./Varaždinske vijesti | 15.3.2020. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

O provedenim i budućim aktivnostima i programima iz domene socijalne politike razgovaralo se na sjednici Savjeta za socijalnu politiku Grada Lepoglave čiji su se članovi po prvi puta u ovoj godini, okupili u Lepoglavi.
Zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač, pod čijim je predsjedanjem sjednica održana, izvijestio je članove Savjeta o provedenim aktivnostima Grada Lepoglave usmjerenima podizanju socijalnog standarda.

Izdvojio je nastavak sufinanciranja školske kuhinje za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, nabavku radnih bilježnica i udžbenika svim učenicima lepoglavskih škola, podjelu prehrambenih paketa građanima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, nastavak gradske gerontoslužbe kao i prijavu na natječaj za sredstva iz programa „Zaželi“.

Članovi Savjeta informirani su o nastavku provedbe programa javnih radova na kojima je u Gradu Lepoglavi bila zaposlena nova grupa te o nastavku provođenja programa radova za opće dobro u koji su uključeni korisnici socijalne pomoći.

- Zahvaljujući novom gradskom sustavu socijalne skrbi pada broj korisnika novčane pomoći i to ne zbog toga što u Gradu odbijamo zahtjeve koji nam pristižu već zato što je pružamo onima kojima je zaista potrebna. Na taj smo se način riješili problem "lovaca u mutnom", ali i osigurali pravednu distribuciju pomoći našim sugrađanima. Pored toga, onima kojima je pomoć potrebna, istu ne isplaćujemo u novcu već, ovisno o predmetu zahtjeva, osiguravamo potrebne usluge i robu. Primjer toga su bonovi za prehranu s kojima se u lokalnim trgovinama mogu preuzeti prehrambeni proizvodi, iz čega su isključeni duhanski proizvodi i alkoholna pića – istaknuo je Kovač dodavši da na području Grada Lepoglave i dalje pomoć osobama u potrebi, najčešće je riječ o starijoj populaciji, pruža gerontološka služba.

Na sjednici su spomenuti i završeni radovi uređenja zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi kojima je obuhvaćena i ugradnja dizala što je bila nasušna potreba za sve pacijente. Ipak, istaknut je manjak stručnog kadra u ambulanti za fizikalnu terapiju, od fizioterapeuta do liječnika fizijatra. Uz nedostatak fizijatra već duže vrijeme prisutan je i problem nedostatka pedijatra te problem stalne promjene liječnika u ambulanti u Višnjici. Stalne promjene liječnika u Višnjici, istaknuto je na sjednici, za posljedicu su imale da su građani svoje liječničke kartone preselili u druge ambulante tako da nastavku rada ambulante u Višnjici prijeti i premali broj korisnika. Stoga je upućen apel građanima da ne uzimaju svoje kartone iz ambulante u Višnjici i odnose ih u druge ordinacije obiteljske medicine.

Članovi Savjeta za socijalnu politiku, svatko iz domene svog posla, od Centra za socijalnu skrb, Gradskog društva Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavili su svoje aktivnosti kao i podijelili informacije o stanju svojih korisnika na području Lepoglave. Istaknuto je pritom kako se ozbiljnije trebamo uhvatiti u rješavanje problema s pojedinim građanima koji ne mogu više skrbiti sami o sebi te predstavljaju određeni izazov za lokalnu zajednicu.

Do kraja godine, odlukom Savjeta za socijalnu politiku, Grad Lepoglava poduzeti će nekoliko radnji kako bi se osigurala pomoć za građane kojima su obiteljske kuće stradale uslijed vremenskih neprilika proteklih mjeseci, a isto tako će se osigurati holistički pristup svakom korisniku koji od grada zatraži bilo kakvu pomoć sukladno Odluci o socijalnoj skrbi.

Označeno u