Sanirali županijsku cestu u Gačicama no previše je suzili pa se aktivirao odron

Grad Ivanec/vv | 18.8.2023. u 12:40h | Objavljeno u Našim krajem

Brojni prigovori i masovno nezadovoljstvo građana 

Način na koji je ŽUC sanirao klizište na županijskoj prometnici Gačice-Cerje Tužno-Lukavec (ŽC 2064) izaziva brojne prigovore i masovno nezadovoljstvo građana i vozača koji prometuju ovom cestom.

Na novouređenoj dionici, čija je sanacija koštala 350.000 eura (2,6 mil. kn) osiguranih iz Fonda solidarnosti EU, ne samo da se već aktivirao odron, već je tijekom radova cesta u zavoju sužena na širinu od samo 4 metra. Na takvoj širini nema šanse da se mimoiđu teretna vozila ili teretno vozilo s autobusom.

Pokazalo je to i mjerenje na licu mjesta. 

Naime, potaknut pozivom ogorčenih građana toga kraja, prometnicu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s gradskim pročelnikom za urbanizam i komunalne poslove Stjepanom Vincekom (gradski komunal prometnicu je u više navrata obišao i ranije), pri čemu se pokazalo da su prigovori mještana i te kako utemeljeni.

11822.jpeg

11825.jpeg

Naime, prilikom radova u zoni klizišta prijašnja je prometnica, koja je, ukupno s bankinom, bila široka 5,5 metara i na kojoj se nesmetano mogao odvijati promet teretnih i osobnih vozila, sužena na nepunih 5,00 metara.

Međutim, u tih 5,00 metara ulazi i asfaltni rigol širine 0,50 m. Kako je sa suprotne strane ceste izvedena betonska kanalica, a nakon što će se iscrtati horizontalna signalizacija, ispada da je širina kolnika – samo 4,00 metra! A to nikako ne zadovoljava sigurnost prometa, posebice jer se radi o zavojitoj dionici, i to još u usponu. 

Reagirao i MO Gačice

Zbog toga se još sredinom srpnja sastalo i Vijeće MO-a Gačice te poslalo dopis ŽUC-u kojim je ukazalo na novonastali problem i apeliralo da se rubnjaci pomaknu na prijašnju razinu.

Upozoreno je pritom da bi sadašnje stanje moglo dovesti do prometnog kolapsa i mogućih prometnih nesreća, jer je na problematičnom dijelu neizvedivo mimoilaženje teretnih vozila, koja pojačano prometuju prema lokalnoj poslovnoj zoni u Gačicama. A da se i ne govori o mimoilaženju autobusa (tom cestom prometuju stalne autobusne radničke linije Gačice-Varaždin i školska linija Gačice-Osečka-Margečan-Radovan).

11824.jpeg

Iako je Vijeće MO-a od ŽUC-a zatražilo pismeno očitovanje i pozitivno rješavanje problema na koje je ukazalo, to više što je projekt financiran europskim novcem, do danas nikakvo povratno očitovanje nije dobilo. 

S obzirom na očite manjkavosti u projektu sanacije klizišta(odron, ugrožena sigurnost kontaktne čestice) te ugroženu sigurnost prometovanja na ovoj dionici (uskoro počinje i nova šk. godina), kao i na brojne upite građana, Grad Ivanec je od ŽUC-a zatražio povratno očitovanje i hitno rješavanjenavedene problematike.