FOTO: Na rimskim iskopinama Varaždinskih Toplica britanski Mastershef u emisiji Croatia`s Finest pripremao krvavice

| 22.6.2016. u 20:34h | Objavljeno u Našim krajem
 

Croatia's Finest prvi je veliki hrvatski gastronomski putopis na engleskom jeziku koji se snima na području cijele Hrvatske, a čija je zvijezda britanski MasterChef Dhruv Baker. U dvadeset epizoda visoke profesionalne produkcije (u trajanju od 25 minuta) cilj je prikazati hrvatske prirodne ljepote, gastronomsku ponudu i druge zanimljive lokacije i proizvode u svrhu privlačenja turista i promocije Lijepe naše u svijetu.

U svakoj od epizoda D. Baker kuha na otvorenom i to na najljepšim lokacijama na kojima nitko do sada nije kuhao. Inspiriran autohtonim hrvatskim jelima, koje kuša na svakoj lokaciji koju posjećuje, britanski MasterChef pripravlja vlastite kreacije od svježih hrvatskih namirnica.Jedno od tih snimanja održano je u srijedu u Varaždinskim Toplicama, točnije na lokaciji rimskih iskopina.

Britanski MasterChef Dhruv Baker spravljao je u Varaždinskim Toplicama krvavice s autohtinim Varaždinskim kiselim zeljem.

- Zbog okoline u kojoj se nalazimo i inspiriran lokalnom kuhinjom odlučio sam se pripremiti krvavice i kiselo zelje, ali sa svojim osobnim dodatkom. Kuhanje na lokaciji rimskih iskopina za mene je iznimno motivirajuće jer se radi o nečemu što je staro nekoliko tisuća godina. Vidjeti nešto ovakvo i kuhati ovdje zaista je čudesno – izjavio je Dhruv. Upitan da podijeli svoje iskustvo o hrvatskoj kuhinji i tradicionalnim hrvatskim jelima naglasio je da bi potpuno shvatio lokalnu kuhinju moraš poznavati hrvatsku povijest i geografska obilježja. Istaknuo je da zna da postoje razlike između dalamtinske kuhinje koja je "lagana" i "svježa" za razliku od tradicionalne kuhinje na kontinentalnom dijelu koja je kalorijski jača.

Snimanje emisije i kasnije emitiranje pred višemilijunskim auditorijem diljem svijeta izvanredna je promocija za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju. A upravo su gastronomija te ugostiteljska usluga, koja je u županiji na vrlo visokoj razini, među ključnim turističkim adutima koji bi u Varaždinsku županiju trebali privući još veći broj posjetitelja.

- Turistička zajednica Varaždinske županije ulaže veliki trud u daljnji razvoj i podizanje kvaliteta upravo ovog turističkog segmenta - gastronomije. Ne samo Varaždinske Toplice, već i ostali dijelovi županije, imaju puno za reći i ponuditi na području gastronomskog turizma, a snimanje emisije Croatia's Finest u Varaždinskim Toplicama, te dan ranije u Varaždinu, sjajna je prigoda za promociju našeg kraja - izjavila je direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec.

Snimanje TV serijala trajati će do sredine srpnja, a emitirati će se putem National Geographic Channel-a i to u čak 90 zemalja svijeta među kojima su Rusija, Kina, Japan, Hong Kong, Indija, Malezija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Bahrain, Ujedinjeni Arapski Emirati pa čak i dio Afrike. To će biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu do sada. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režira Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Ovaj projekt podržan je od strane Predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar- Kitarović, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, kao i Hrvatske turističke zajednice koja projekt i financijski podupire.

Među zaslužnima što se jedna od emisija Croatia's Finest snimala u Varaždinskim Toplicama je Topličanka Petra Gerić koja je postala poznata nakon nastupa u hrvatskom MasterChefu 2012. godine.

- Ovo je gastro-putopisna emisija kroz koju Dhruv putuje po cijeloj Hrvatskoj i istražuje posebnosti svakog kraja. To je onda vezano i za kulturu, umjetnost, običaje i neke stare zanate. Naravno i uz gastronomiju. U Toplicama smo se potrudili pokazati mu rimsko, a u Varaždinu barokno doba i da se onda to sve objedini u jednu lijepu priču – pojasnila je Petra Gerić koja je gost u projektu.

Varaždinske Toplice, jedna od perjanica turizma Varaždinske županija, ali i regije, neprestano rade na stvaranju novih turističkih sadržaja i promociji svoje bogate tradicije i povijesti na kojima se dobar dio turističkih sadržaja i bazira. Grad Varaždinske Toplice spremno su prihvatile ponudu da se jedna od epizoda emisije Croatia's Finest snima na lokaciji arheoloških iskopina zato gradonačelnica Goranka Štefanić kaže:

- Ovo je sjajna prilika da višemilijunskom gledateljstvu širom svijeta predstavimo dio bogate gastronomske ponude i tradicije Hrvatske te Varaždinske županije kao i samih Varaždinskih Toplica. Jedinstvena lokacija arheoloških iskopina u Toplicama, gdje je vrhunski MasterChef Dhruv Baker spravljao tradicionalna jela topličkog kraja, poslat će u svijet neponovljivu sliku i pozivnicu brojnim turistima da jednog dana dođu u uživaju u sadržajima i čarima Varaždinskih Toplica - izjavila je prilikom snimanja emisije gradonačelnica Štefanić. Uz Grad Varaždinske Toplice i Hotel Minerva bio je domaćin snimanja emisije u Varaždinskim Toplicama.

Na kraju snimanja u hotelu Minerva ekipa emisije snimila je i barokni jelovnik na način šefice kuhinje hotela Minerva. Prema riječima Ljerke Šebečić, gostima su poslužena mesna jela od guske, svinjetine i divljači, a od deserata bilo je tu u štrukla i gibanica, a ljubiteljima slatkog, nepce je zasladila toplička kupališna torta s orasima.

A kad je riječ o britanskom Chefu od početka Dhruvove karijere koja je započela pobjedom na britanskom MasterChef-u 2010., Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te u nedavno objavljenoj kuharici Spice u kojoj predstavlja i svoju- kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za njegovu pobjedu na britanskom MasterChefu čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna otočana, a jedan od sudaca u popularnom show-u, Gregg Wallace, ‘našeg’ je Dhruva opisao kao iznimnog kuhara s anđeoskim nepcem (‘Extraordinary cook with a palate of an angel’).