Ratković: Jednim kapitalnim projektom promijenit ćemo kompletnu vizuru Varaždinskih Toplica Foto: Grad Varaždinske Toplice

Ratković: Jednim kapitalnim projektom promijenit ćemo kompletnu vizuru Varaždinskih Toplica

Varaždinske vijesti | 20.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklu godinu u Varaždinskim Toplicama obilježila su brojna ulaganjima zahvaljujući kojima iz dana u dan postaju sve poželjnije mjesto za život.

Budući da 11. studenoga, na blagdan svetog Martina, zaštitnika topličke župe, Grad Varaždinske Toplice slavi svoj dan, prilika je to za osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje u kojem investicija u svim područjima nije nedostajalo.

Što je obilježilo proteklu godinu?

Nije nedostajalo ni izazova, s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i rusku agresiju na Ukrajinu koja je utjecala na cijelu Europu, pa tako i na Hrvatsku. Naime, Varaždinske Toplice postale su dom raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine, a Grad se maksimalno uključio u pružanje pomoći kako bi djeci osigurao uvjete za pohađanje nastave i uključivanje u predškolski odgoj.

- Osobama raseljenim iz Ukrajine otvorili smo vrata svog Grada, ali i svojih srca i to je nešto što je obilježilo proteklu godinu u Varaždinskim Toplicama. Osigurali smo prevoditelje, naš lokalni Stožer civilne zaštite pruža im pomoć u slučaju bilo kakve potrebe, a djeca koja pohađaju Osnovnu školu Antuna i Ivana Kukuljevića jako su se dobro snašla i uklopila. Unatoč početnim izazovima, vjerujem da smo im uspjeli naše Varaždinske Toplice učiniti drugim domom i uključiti ih u život lokalne zajednice – rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Među brojnim ulaganjima u prometnu i komunalnu infrastrukturu, jedan od najvažnijih i dugoočekivanih projekata koji je realiziran ove godine sasvim je sigurno izgradnja mosta Tuhovec na rijeci Bednji. Radi se o prijeko potrebnoj investiciji vrijednoj čak 7,5 milijuna kuna o kojoj se pričalo već desetljećima, a nakon izgradnje novog mosta, stari će se njegovati kao zaštićeno kulturno dobro.

varazdinske_toplice_19112022_2.jpg

- Izgradnjom novog mosta na državnoj cesti D24 i nogostupom u duljini od 950 metara riješili smo jednu od najkritičnijih točaka na području Grada, čime je ovaj važan projekt zaokružen, a protočnost i sigurnost prometa značajno su povećane – kazala je gradonačelnica Ratković.

Temelji za daljnji razvoj

U ovoj godini realiziran je još jedan značajan komunalni projekt koji će uvelike doprinijeti većoj sigurnosti sudionika u prometu, a posebno najmlađih. Naime, u Ulici grada Vukovara koja vodi do topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića sanirana su opasna mjesta, a projekt vrijedan više od 900 tisuća kuna sufinanciran je sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova u iznosu od 687 tisuća kuna.

varazdinske_toplice_19112022_11.JPG

Na području Grada izvršeni su radovi na modernizaciji nerazvrstane ceste u Martinkovcu i Hrastovcu, sanaciji klizišta u Vrtlinovcu, izgradnji i uređenju nogostupa i rekonstrukcije javne rasvjete u Dugoj ulici.

- Cijelo područje Varaždinskih Toplica jedno je veliko gradilište, a najvažnije je da sve investicije i projekti koji se realiziraju budu na korist našim građanima. Svim ulaganjima, Varaždinske Toplice iz dana u dan postaju sve ugodnije mjesto za život, a protekle smo godine stvorili dobre temelje za daljnji razvoj Grada. U tom smjeru nastavljamo i dalje – naglasila je Ratković.

Sport i obrazovanje

Iako su strateški projekti najzvučniji, Grad je u proteklom razdoblju provodio i manje infrastrukturne, ali i "soft" projekte društvenog karaktera koji doprinose kvaliteti života građana. Tako se ulagalo i u sportsku infrastrukturu, pa je u protekloj godini u Varaždinskim Toplicama izgrađen Fitness park, otkupljeno je zemljište za pomoćno igralište za NK Polet Tuhovec i izvršeni su građevinski radovi na izradi drenaže i obnove travnjaka nogometnog igrališta u Varaždinskim Toplicama.

varazdinske_toplice_19112022_3.jpg

- Veliku pažnju posvećujemo sportu jer smo prepoznali važnost poticanja djece na boravak na otvorenom i fizičku aktivnost čemu u prilog idu i ovi projekti. Ove godine smo tako uredili dječje igralište kod Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića, završili izgradnju Fitness parka i obnovili novih pet igrališta u četiri mjesna odbora čime smo našim stanovnicima osigurali dodatne sadržaje za rekreaciju, druženje i bavljenje raznim fizičkim aktivnostima – poručila je Ratković.

varazdinske_toplice_19112022_5.jpg

Ulaganje u obrazovanje u fokusu je Gradske uprave. Iako to nije njegova zakonska obveza, kako bi u osnovnim školama na svom području stvorio nadstandard, Grad ulaže značajna sredstva i u osnovnoškolsko obrazovanje. Sufinancira produženi boravak, prijevoz, natjecanja i izvannastavne aktivnosti, a već drugu godinu zaredom financira i nabavu radnih bilježnica i dodatnog obrazovnog materijala za sve učenike osnovnih i područnih škola na svom području. S ovom mjerom, s ciljem olakšavanja školovanja, planira nastaviti i dalje.

Od novog vrtića do "smart" kvarta

- Za financiranje predškolskog obrazovanja ove godine izdvojit ćemo 3,5 milijuna kuna, a financiramo i pomagače za djecu u vrtićima. Stipendiramo i studente te smo jedan od rijetkih gradova koji “svim” redovnim studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno – rekla je gradonačelnica Ratković osvrnuvši se i na odlične vijesti koje su im potvrđene baš uoči proslave Dana Grada, a odnose se na obitelji s malom djecom.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za izgradnju novog dječjeg vrtića Gradu će dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 8,64 milijuna kuna.

- Sve što radimo radimo za naše stanovnike, posebno najmlađe na kojima Grad ostaje, a vjerujem da će svi ovi projekti učiniti Varaždinske Toplice mjestom u koje će se mladi doseljavati, a ne iz kojeg će odlaziti – kazala je gradonačelnica Ratković.

Upravo jedna od investicija na tom tragu je i izgradnja novog "smart" kvarta, kapitalni projekt koji će kompletno promijeniti vizuru Varaždinskih Toplica. Naime, nakon što je Gradu država darovala zemljište površine nešto veće od 44 tisuće kvadrata u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna, krenule su priprema i izrada projektne dokumentacije te idejnog rješenja.

smart_kvart_varazdinske_toplice_idejno_rjesenje.jpg

- Riječ je o ogromnom i značajnom projektu koji će na neki način promijeniti izgled Varaždinskih Toplica, na ljepše i na bolje, a mlade obitelji s područja Grada dobit će priliku za kupnju svoje prve nekretnine. Dio je to demografskih mjera koje provodimo s ciljem zadržavanja svog stanovništva, ali i doseljavanja mladih kojima, ako ih želimo privući, moramo nešto i ponuditi – objasnila je Ratković.

- Uz sve mjere koje provodimo i izgradnju novog kvarta u narednom razdoblju, očekujemo da će Varaždinske Toplice postati još privlačnije mjesto za život mladih obitelji – zaključila je Ratković.

varazdinske_toplice_19112022_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci