Radovi na vodotocima: Počeli radovi na ivanečkoj Bistrici, slijedi uređenje kanala Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Radovi na vodotocima: Počeli radovi na ivanečkoj Bistrici, slijedi uređenje kanala

Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na veliko zadovoljstvo Ivančana, ovoga su tjedna počeli radovi na čišćenju potoka Bistrice kroz Ivanec. I dok u lijepim danima, kada tiho žubori spuštajući se kaskadama od Prigorca prema Ivancu, odaje pastoralni dojam, za kišnih dana nabujala Bistrica, koja nosi sve pred sobom, itekako zna pokazati i svoju goropadnu ćud.

Rezultat toga su golemi nanosi mulja, lišća i smeća koji zapinju u koritu, a koji predstavljaju plodno tlo za vrbe i raslinje koje ovdje naprosto buja. Zbog svega toga na potoku se stvaraju čepovi i otoci koji uvelike otežavaju protok vode. Kako Bistrica svojim velikim dijelom teče kroz Ivanec i to kraj Rajterove ulice, koja je glavni put planinarima prema vrhu Ivančice, to je i razlog više da se vodotok očisti od grmlja i raslinja.

A to je upravo ono zbog čega je Grad Ivanec pokrenuo radove na njenu čišćenju. Oni su počeli u ponedjeljak, 30. listopada, u njenom srednjem toku (na raskrižju Rajterove i Bistrice) i obavljat će se 600 metara nizvodno, sve do mosta u Ul. Mirka Maleza. Uz korito i obale u duljini 600 metara, sanirat će se i betonska stepenica u Ulici Bistrica. Temeljem provedenog postupka javne nabave, Grad Ivanec radove dodijelio najpovoljnijem izvođaču, tvrtki MS Iskopi Iz Vuglovca, a vrijedni su 66.300 kuna.

Pritom treba naglasiti da se istovremeno radi i na gornjem toku Bistrice (u dogovoru Hrvatskih voda i Grada Ivanca), od Friščićevog mlina uzvodno, gdje Hrvatske vode čiste zapuštene potočne obale i saniraju kamenu oblogu korita te je na pojedinim dionicama obnavljaju i pojačavaju. U usporedbi s prijašnjim stanjem, novouređeni dio kvalitativno i estetski gotovo je neprepoznatljiv, a protočnost vodotoka uvelike je povećana.

Što se tiče gradskih ulaganja u održavanje i čišćenje problematičnih kanala, u gradskoj upravi najavljuju više novih: uz čišćenje 260 metara korita potoka Bukovec, slijede i radovi na jarku Krči (iznad INA-ine benzinske crpke u Ivancu) u duljini 270 metara te kanala u Ivanečkom Vrhovcu duljine 70 metara.K tome, čistit će se i 140 metara kanala u Jerovcu (Kuljevčica).

Vrijednost ovih radova je 32.640 kuna. Sveukupno, Grad u održavanje Bistrice i kanala ove sezone ulaže 100.000 kuna iz gradskog Programa održavanja za 2019. godinu.

ciscenje_bistrica-prigorec-110919.jpg

ciscenje_bistrice2-300919.jpg