Radovi na vodotocima: Počeli radovi na ivanečkoj Bistrici, slijedi uređenje kanala Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Radovi na vodotocima: Počeli radovi na ivanečkoj Bistrici, slijedi uređenje kanala

Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na veliko zadovoljstvo Ivančana, ovoga su tjedna počeli radovi na čišćenju potoka Bistrice kroz Ivanec. I dok u lijepim danima, kada tiho žubori spuštajući se kaskadama od Prigorca prema Ivancu, odaje pastoralni dojam, za kišnih dana nabujala Bistrica, koja nosi sve pred sobom, itekako zna pokazati i svoju goropadnu ćud.

Rezultat toga su golemi nanosi mulja, lišća i smeća koji zapinju u koritu, a koji predstavljaju plodno tlo za vrbe i raslinje koje ovdje naprosto buja. Zbog svega toga na potoku se stvaraju čepovi i otoci koji uvelike otežavaju protok vode. Kako Bistrica svojim velikim dijelom teče kroz Ivanec i to kraj Rajterove ulice, koja je glavni put planinarima prema vrhu Ivančice, to je i razlog više da se vodotok očisti od grmlja i raslinja.

A to je upravo ono zbog čega je Grad Ivanec pokrenuo radove na njenu čišćenju. Oni su počeli u ponedjeljak, 30. listopada, u njenom srednjem toku (na raskrižju Rajterove i Bistrice) i obavljat će se 600 metara nizvodno, sve do mosta u Ul. Mirka Maleza. Uz korito i obale u duljini 600 metara, sanirat će se i betonska stepenica u Ulici Bistrica. Temeljem provedenog postupka javne nabave, Grad Ivanec radove dodijelio najpovoljnijem izvođaču, tvrtki MS Iskopi Iz Vuglovca, a vrijedni su 66.300 kuna.

Pritom treba naglasiti da se istovremeno radi i na gornjem toku Bistrice (u dogovoru Hrvatskih voda i Grada Ivanca), od Friščićevog mlina uzvodno, gdje Hrvatske vode čiste zapuštene potočne obale i saniraju kamenu oblogu korita te je na pojedinim dionicama obnavljaju i pojačavaju. U usporedbi s prijašnjim stanjem, novouređeni dio kvalitativno i estetski gotovo je neprepoznatljiv, a protočnost vodotoka uvelike je povećana.

Što se tiče gradskih ulaganja u održavanje i čišćenje problematičnih kanala, u gradskoj upravi najavljuju više novih: uz čišćenje 260 metara korita potoka Bukovec, slijede i radovi na jarku Krči (iznad INA-ine benzinske crpke u Ivancu) u duljini 270 metara te kanala u Ivanečkom Vrhovcu duljine 70 metara.K tome, čistit će se i 140 metara kanala u Jerovcu (Kuljevčica).

Vrijednost ovih radova je 32.640 kuna. Sveukupno, Grad u održavanje Bistrice i kanala ove sezone ulaže 100.000 kuna iz gradskog Programa održavanja za 2019. godinu.

ciscenje_bistrica-prigorec-110919.jpg

ciscenje_bistrice2-300919.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci