Rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog doma u Donjoj Voći krenula punom parom Foto: Luka Šalamun

Rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog doma u Donjoj Voći krenula punom parom

Općina Donja Voća/vv | 1.11.2023. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade Vatrogasnog doma, u kojoj je nekad bila škola, najveći je kapitalni projekt u povijesti Općine Donja Voća.

Investicija nije mala, a više o samim radovima ispričala je načelnica Općine Sanja Kočet.

Vrijednost investicije 1,2 milijuna eura

- Općina je unazad nekoliko godina među vodećima u županiji po rastu izdvojenih sredstava za civilnu zaštitu. Nakon kupnje navalnog vozila 2021. godine i izdvojenih 240.000,00 eura, u suradnji s DVD-om krenula je u pripremu projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade DVD-a kroz program ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura. Sredstva su osigurana kroz mjeru 7.4.1. u iznosu od 989.771,06 eura dok će se preostali dio financirati iz općinskog proračuna.

Uređuje se kompletan donji dio, dograđuje se i oprema garažni dio za vatrogasna vozila, za koja trenutno nema dovoljno mjesta, a nadograđuje se i potkrovlje čime ćemo dobiti opremljene prostorije kako bi naše naše udruge imale svoj prostor. Postojeći dom ne zadovoljava potrebe društva. Osim toga, projekt je važan za unaprjeđenje vatrogastva, zaštitu članova, opreme i vozila - rekla načelnica, dodavši da će dom, na 1.326,13 m2 novouređenog i opremljenog prostora, biti i centar okupljanja za sve generacije,

Nakon završetka radova, DVD Donja Voća dobit će dvije nove garaže, garderobni prostor, kancelarije, teretanu, učionu i dnevni boravak.

Predsjednik DVD-a Voća Josip Cingesar istaknuo je kako je prošle godine bilo 56 intervencija, a ove godine 42, većinom tehničke - uklanjanje prepreka na cestama, poplave, a požara su bila svega četiri. U novi prostor moći ćemo smjestiti drugu opremu, naša vozila su relativno nova, prosjek starosti je šest godina za sva tri vozila. Uvijek se gledalo da nabavimo što noviju opremu, pa tako i vozila, kako bi pouzdanost bila na nivou, a sad ćemo imati i adekvatno mjesto. Radovi bi trebali biti gotovi kroz godinu dana – rekao je predsjednik Cingesar i dodao da uskoro dolazi i pet novih intervencijskih odjela s pripadajućim čizmama i kacigama.

vatrogasni_dom_voca1.jpg

dsc_5559_1_131420.jpg

DVD Voća ima i šest vatrogaskinja koje aktivno sudjeluju na intervencijama. Spremnost DVD-a nikad nije bila upitna, a sada će se dodatno povećati, rekao je zapovjednik Juraj Grgur.

- Po broju operativnih vatrogaskinja smo, vjerujem, u samom vrhu u Hrvatskoj. To su djevojke koje se zaista trude i odlaze na intervencije, što samo potvrđuje njihov status vrhunskih vatrogasaca. Konstantno vodimo brigu i o mladima pa svake školske godine stvaramo nove ekipe vatrogasnog podmlatka. Svaki tjedan radimo po nekoliko treninga i idemo na natjecanja. Želja nam je da zavole vatrogastvo i danas sutra možda postanu vatrogasci - zaključio je zapovjednik.

vatrogasni_dom_voca_rekonstrukcija.jpg

DVD_Donja_Voca136.jpg

vatrogasni_dom_voca.jpg

DVD_Donja_Voca168.jpg

DVD_Donja_Voca136.jpg