Prva ovogodišnja podjela naknada za novorođene u Novom Marofu

MGA/VV | 8.3.2020. u 09:33h | Objavljeno u Našim krajem

U Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabizin“ u Novom Marofu u subotu su roditeljima novorođenčadi uručene naknade Grada Novog Marofa. Za 31 bebu iz gradskog je proračuna izdvojeno 56.000 kuna.

Naknade je roditeljima uručio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji nije krio zadovoljstvo i brojem novih stanovnika grada i nastavkom tradicije pomaganja roditeljima najmlađih sugrađana.

– Povećava nam se broj stanovnika u Novom Marofu. Nama je ovo prvi susret s najmanjima, koje onda pratimo kasnije i kroz financiranje dječjeg vrtića i kroz investicije u dječji vrtić. Nakon toga pratimo ih i kroz razne pomoći u osnovnoj školi, pogotovo onima slabijeg imovinskog statusa, zatim kroz stipendije za deficitarna
srednjoškolska zanimanja te kroz stipendije za naše studente. To je ono što Grad Novi Marof čini u tom segmentu društvenih davanja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje tisuću kuna, za drugo dvije tisuće i tako za svako sljedeće po tisuću više. Prošle je godine za 112 beba iz gradskog proračuna izdvojeno 217.000 kuna.

– Razmišljamo da povećamo ovu naknadu od iduće godine. Ove naknade nisu u obvezi lokalnih samouprava, ali mi to želimo i to činimo – kazao je Jenkač.

– Ovaj prvi susret s dječicom je i prilika da informiramo njihove roditelje o nekim novinama, za neke stvari možda nisu znali. Planiramo u nekom srednjoročnom programu krenuti s poticanom stanogradnjom, a radimo na tome da i neki naši privatni poduzetnici, koji su zainteresirani, grade stambene objekte u Novom Marofu.

Sam centar grada nije velik, ali ima dosta zainteresiranih jer u krugu od 500 metara imate sve što jedan grad može ponuditi. Kroz izmjenu detaljnog urbanističkog plana dižemo katnost i izgradivost budućih zgrada pa samim time doprinosimo stanovanju obitelji na području Novog Marofa – zaključio je gradonačelnik.