Prva ELEN punionica za električna vozila i u Novom Marofu

| 3.8.2017. u 11:49h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Novom Marofu, koja je smještena u Vatrogasnoj ulici, na parkiralištu Konzuma i Jeklotehna.

Prvu ELEN punionicu u Novom Marofu su otvorili Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe.

Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Novi Marof dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin, Pogona Novi Marof.

-Zahvaljujem Hrvatskoj elektroprivredi što su nam izašli u susret i zapravo prepoznali Novi Marof kao jedan od potencijala i središte južnog dijela Varaždinske županije te u programu eMobilnosti postavili zajedno s Gradom Novim Marofom i našim partnerima elektro-punionicu - rekao je tijekom otvaranja gradonačelnik Siniša Jenkač.

Među ostalim, još je dodao da će ova punionica na neki način biti poticaj za budućnost svima onima koji razmišljaju o električnim automobilima, a takvih je svakim danom sve više. Bit će to poticaj onima koji razmišljaju ekološki da uđu u tu investiciju i kupe električne automobile.

-Moramo svakako naglasiti da će ove, a i narednih nekoliko godina, punjenje automobila biti besplatno, a i razlika u potrošnji goriva bit će značajna, stoga se itekako isplati kupiti električni automobil - izjavio je Jenkač, dodavši da i Grad ima u planu kupnju električnog automobila.

Na punionici u Novom Marofu moguće je istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.

Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

-HEP već dvije, tri godine radi na tom razvojnom projektu čiji je cilj promovirati eMobilnost u što više gradova i regija. Drago mi je što Varaždinska županija u tome prednjači, budući da smo već postavili tri punionice u Varaždinu, punionicu imaju i Ludbreg, i Lepoglava, a sad i Novi Marof. Vjerujem da ćemo sve to još proširiti i napraviti jednu sveobuhvatnu priču – da većina gradova ima punionicu, da na neki način "zakotrljamo kamen" i da ta eMobilnost bude stalno prisutna na hrvatskim cestama - poručio je voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Domagoj Puzak.

Naime, HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Gospiću, Pagu, Solinu i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.