PRŠI Lepoglava prijavljen na natječaj za financiranje širokopojasnog interneta Foto: ilustracija

PRŠI Lepoglava prijavljen na natječaj za financiranje širokopojasnog interneta

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 11:51h | Objavljeno u Našim krajem

Prijavom tvrtke Optix Infrastructure d.o.o. za Plan razvoja širokopojasne infrastrukture Lepoglava, koji uključuje područje Grada Lepoglave s partnerima – općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća, napravljen je značajan korak prema realizaciji projekta razvoja infrastrukture i usluge širokopojasnog interneta na područjima navedenih jedinica lokalnih samouprava.

Tvrtka Optix Infrastructure d.o.o. prijavila je PRŠI Lepoglava na natječaj za financiranje širokopojasnog interneta . Riječ je o natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu projekata u sklopu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Natječaj je zatvoren 26. siječnja od kada je počeo teći rok od 90 dana u kojem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je raspisalo poziv za natječaj, treba donijeti odluku o odabiru projekta.

– Nadama se da će odluka Ministarstva biti pozitivna i da će se krenuti u realizaciju projekta zahvaljujući kojem će se građanima na području Grada Lepoglave, kao i građanima s područja jedinica lokalnih samouprava koje su partneri na projektu, omogućiti brz i kvalitetan internet. Jedan je to od važnih preduvjeta za jačanje gospodarskog rasta, pristupa javnim uslugama i općenito povećanja kvalitete života naših građana – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Podsjećamo, Grad Lepoglava je s općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća, nakon odustajanja od tzv. modela B po kojem je odgovornost za projektiranje te izgradnju i upravljanje mrežom bila na tijelima javne vlasti, prešao na model A prema kojem će to učiniti operator koji će na sebe preuzeti odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže koja ostaje njegovom u vlasništvu.

Pri tom jedinice lokalne samouprave, za razliku od modela B, ne ulažu gotovo ništa već tek inicijalno financiraju izradu projekta za prijavu na natječaj.