Jedan dan topli ručak, drugi dan konzerva: jesu li korisnici Centra za socijalnu skrb Ivanec zakinuti?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.12.2022. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec kaže kako je Ugovor vezan uz pružanja socijalnih usluga pomoći potpisan između Doma i Ministarstva, pa tako jedino Ministarstvo ima pravo raskinuti ugovor ako pružatelj usluga ne provodi ugovorene aktivnosti.

Jesu li korisnici prava na pomoć u kući, putem kojih im se osigurava dostava toplih obroka u kuću - zakinuti? Upravo to tvrdi naš čitatelj (podaci poznati redakciji) koji se javio te nam ispričao kako je korisnik spomenutog prava preko Centra za socijalnu skrb Ivanec njegov brat, koji živi u Lovrečanu.

- Brat mi je korisnik pomoći u kući, odnosno dostave toplih obroka u kuću posljednje tri godine. I sve je bilo u redu do korone. Naime, prije korone Dom Matija iz Babinca, koji im priprema i organizira dostavu toplih obroka, dostavljao im je topli ručak svaki dan, no kako je počela korona, dostava obroka bila je organizirana svaka dva dana: jedan dan brat bi mi dobio kuhani topli obrok te mu je ostavljena hrana za drugi dan, a uglavnom se radi konzervama mesnog doručka, ribica te paštetama. No dvije godine korone je prošlo i očekivali smo da će im ponovno biti organizirana dostava toplih obroka svaki dan, međutim to se nije dogodilo, i dalje im se obroci dostavljaju kao i u vrijeme korone. Smatram da je moj brat, ali i svi ostali korisnici, zakinuti - nezadovoljan je naš čitatelj.

IMG_20221112_130744.jpg

”Centar nema ništa s tim”

Kaže kako njegov brat ovisi o toplom obroku. Živi sam i u takvom je stanju da si, nažalost, sam ne može ništa pripremati.

- Više jednostavno ne može jesti te konzerve koje mu se dostavljaju. Već ih ima toliko da ne zna što će s njima! Tim više što on tu uslugu plaća, odnosno 50 posto novaca osigurava on kao korisnik, dok ostatak podmiruje Centar. Nije mi doista jasno zašto Dom korisnicima ovog prava ne dostavlja tople obroke svakodnevno, kao što je to bilo prije korone? - pita se čitatelj i kaže kako se zbog toga obratio Centru za socijalnu skrb Ivanec, ali se ništa nije promijenilo.

U Centru za socijalnu skrb Ivanec potvrdili su nam da Dom za starije i nemoćne osobe Matija iz Babinca pruža uslugu pomoći u kući pruža njihovim korisnicima i to temeljem Ugovora o pružanju socijalnih usluga koji je navedeni Dom potpisao s resornim Ministarstvom.

IMG_20221112_113109.jpg

- Pružatelj usluga pomoći u kući ispunjava propisane minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga pomoći u kući sukladno Rješenju Ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Varaždinske županije od 29. travnja 1998. godine, a ima i važeći Ugovor o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2. siječnja 2019. godine i na temelju toga pruža socijalnu uslugu pomoći u kući na području cijele Varaždinske županije i jedini je pružatelj usluge na tom području. U okviru usluga pomoći u kući pružatelj usluga obvezao se provoditi aktivnosti organiziranja prehrane, što podrazumijeva pripremu ili nabavu gotovih obroka te dostavu gotovih obroka, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba - pojašnjava Robert Čusek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec.

Sve na Ministarstvu?

Drugim riječima, kaže, obveze i odgovornosti vezani uz pružanja socijalnih usluga pomoći u kući ugovorene su između Doma i resornog Ministarstva te, kako proizlazi iz Ugovora, Ministarstvo je to koje ima pravo jednostrano raskinutu ugovor ako pružatelj usluga ne provodi ugovorene aktivnosti u odgovarajućem opsegu i kvaliteti.

- Trenutno uslugu pomoći u kući temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb Ivanec prima 32 korisnika - doznali smo od Čuseka.