Proširenje groblja Ivanec: U sklopu groblja bit će i kolumbarij za 130 do 150 urni Foto: Grad Ivanec

Proširenje groblja Ivanec: U sklopu groblja bit će i kolumbarij za 130 do 150 urni

Varaždinske vijesti | 12.5.2022. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Prošle godine donesen je Urbanistički plan uređenja groblja Ivanec (UPU), čime je planski definiran prostor i uvjeti za izgradnju novih ukopnih mjesta i drugih potrebnih sadržaja, uz uklapanje planirane nove cjeline groblja u okolni prostor.

UPU-om groblja Ivanec predviđeno je proširenje groblja na površinu veću od 110.000 m2, sa istočne i zapadne strane ulice A. Cesarca, na kojoj je planirano gotovo 6.000 ukopnih mjesta, od čega 3.500 ukopnih mjesta u grobovima te gotovo 2.500 ukopnih mjesta u grobnicama.

Zbog osiguranja dovoljnog prostora za ukop pokojnika za naredno plansko razdoblje, prošle godine započeta je izrada projektne dokumentacije za proširenje groblja (polja 8, 9 i 10), čime će se urediti prostor za oko 300 novih grobova i 110 grobnica, na području istočno od novog polja.

Za potrebe izrade projektne dokumentacije izvršena su i posebna ispitivanja, bušenja i uzorkovanje materijala, kako bi se projektnom dokumentacijom mogle predvidjeti sve potrebne mjere stabilizacije terena, temeljenja i slično.

Projektom se planira uređenje terase uz istočni rub postojećeg novog polja, koja će se protezati u smjeru sjever-jug, sa stazama i hortikulturnim uređenjem prostora između grobova i grobnica.

U tom kontekstu je gradski vijećnik Goran Spasojević (NL Za Ivanec M. Batinića) na sjednici Gradskog vijeća pitao je li riješen otkup zemljišta i kada će početi radovi na gradnji novog dijela groblja i na gradnji parkirališta?

- Hoće li novo groblje imati prostor predviđen za polaganje urni? – zanimalo je vijećnika.

- Dio površina za novo groblje je otkupljen, čekaju se još samo dva vlasnika koja rade vani, ali s njima imamo dogovor da će se otkup riješiti. Projekt proširenja groblja prema istoku je trenutačno u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Također se radi glavni projekt za uređenje gornjeg dijela groblja, uz cestu. U sklopu tog dijela groblja predviđena je gradnja prostora za polaganje 130 do 150 urni (tzv. kolumbarijskog zida), ovisno o procjeni statičara koliki dio zida treba ostati za nosivu konstrukciju – izvijestio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

ivanec_groblje_ivanec_12052022_1.jpg

ivanec_groblje_ivanec_12052022_2.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci